Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärven keskustan rakennusperinnön inventointityö lähes valmis

11.11.2010 Erkki Sorsamäki

Kyyjärven keskustan rakennusperinnön inventoinnin tilannetta esiteltiin keskiviikkona kunnanvirastolla

Kuva 10.11.2010. Kuvassa vasemmalla projektitutkija Nina Äijälä ja oikealla Päivi Andersson amanuenssi, rakennustutkimus Keski-Suomen museo.

Keski-Suomen museo on tarkistanut  kyyjärven kirkonkylän kulttuurihistoriallisesti arvokkaat vanhat inventointikohteet ja  tutkinut samalla  myös uusia toisen maailmansodan jälkeen rakennettuja liikerakennuksia, asuinrakennuksia, pihapiirejä sekä julkisia rakennuksia Kyyjärven keskustassa. Myös merkittävät maisemat on kartoitettu. Rakennuksista ja pihapiireistä kerätty tietoa valokuvaamalla, haastattelemalla rakennuksen omistajia ja käyttäjiä sekä selvittämällä kohteiden rakennushistoriallisia ja –teknisiä tietoja. Haastattelutietojen lisäksi on tutustuttu myös vanhoihin valokuviin, vanhoihin karttoihin, rakennuslupiin ja muuhun kylän rakennusperintöä kuvaavaan historia- ja arkistoaineistoon. Kyyjärven kirkonkylältä inventoitiin kaikkiaan kolme aluekokonaisuutta ja 35 kohdetta. Maakunnallisesti merkittäviä alueita löytyi yksi ja kaksi paikallisesti merkittävää. Kohteista kolme on maakunnallisesti merkittäviä, 19 paikallisesti merkittäviä ja 13 on inventoitu tutkimustarkoituksiin arvottamatta. Työ on  tehty maastotöiden osalla elo-syyskuun aikana aineistoa on viimeistelty vielä viime päivinä. Inventoinnin on suorittanut projektitutkija Nina Äijälä.

Keski-Suomen museossa on vuodesta 2008 alkaen ollut viranomaiskäytössä Kioski-vuokrasovellusohjelma, johon kuntien rakennusinventointiaineistot ja rakennushistoriaselvitykset tallennetaan koko maakunnan alueelta. Tämä inventointityö on tallennettu Kioski-ohjelmaan.

Seuraavana vaiheena  Keski-Suomen museo pyytää  kultakin kiinteistönomistajilta kommentit heidän omistamansa rakennusten ja kiinteistöjen inventointitiedoista omistajapostituksena.

Inventointityötä on tarpeen laajentaa kattamaan myös suunnitteilla olevan kirkonkylän keskustan yleiskaavan laadinta-alueelle. Se työ suoritettaisiin ensi vuoden alkupuolella. Sunnittelualueella kohteita arvioidaan olevan noin kymmenkunta.

Palautteiden ja täydennyksen  jälkeen aineisto esitellään ja luovutetaan  virallisesti Kyyjärven kunnalle. 

Yhteydenotot  projektitutkija Nina Äijälä, puh 046 656 4103, sähköposti: nina.aijala@jkl.fi.