Kyyjärven verkkolehti | joulukuu 2010
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Lunta tulvillaan....

10.12.2010 Kyyjärven Mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

eivät olleet pihapiirit päivälleen 10 vuotta sitten.

Piirongin laatikosta löytyi tavallinen paperikuva. Aluksi ihmettelin, miksi moinen kuva ylipäätään oli joskus otettu, mutta puskassa näkyvät pienet jouluvalot palauttivat muistot mieleen. Kuvan taakse oli merkitty päivämäärä 9.12.2000, joka siis sattuu lähes päivälleen 10 vuotta taaksepäin.

Muistikuva ei kuitenkaan kerro jatkoa eli sitä oliko lunta jouluna tai hiihdettiinkö Harsunkankaan Hiihdot vuodenvaihteessa 2000-2001. Viitalan Alpon tai Kykyn arkistosta saattaisi tuo hiihtotieto ainakin löytyä. Sellaisen kuvan muistan kuitenkin joskus digikameralla Harsunkankaalta ottaneeni, ettei tippaakaan ollut lunta missään ja hiihtoihin oli vain muutama päivä aikaa. Peruutusilmoitus laitettiin kuvan kanssa kunnan kotisivuille, koska Nopola Newsiä ei vielä tuolloin ollut. Vuosi saattoi olla sama tai sitten eri. Jos kunnan vanhan serverin saisi käyntiin ja aikansa etsisi niin saattaisi digikuvan löytää tai sitten ei, siinä se on paperi- ja digikuvan ero.

Kymmenen vuotta myöhemmin lumitilanne on Suomessa edelleen poikkeuksellinen. Uutisten mukaan pääkaupunkiseudulla taistellaan kinoksissa ja liikkumista haittaa puolen metrin lumimäärä. Pohjoisessa on saman verran, mutta siellä siitä ei ole haittaa kun ovat lumeen tottuneet. Keskeisessä Suomessa lunta sitä vastoin ei ole kuin nimeksi, mittaamaan en kuitenkaan lähde. Pakkasta sopivasti muutama aste ja sulaan maahan marraskuussa satanut lumi on pysynyt, mikä sinällään on tosi harvinaista.

Lisäys:

Huhtalan Anteron arkistoista löytyi tieto, että 31.12.2000 oli ollut pakkasta - 3 astetta ja satanut ohutta vitilunta. Samoin löytyi merkintä, että Topin (Honkalehto) ja Tapion (Kotka?) kanssa oli viety äänentoisto- ym.. laitteita Harsunkankaalle.

1.1.2001 eli uudenvuodenpäivänä pakkasta oli -3,5 astetta ja uutta lunta oli satanut noin sentin verran. Hiihtäjiä Harsulla oli ollut noin 150 ja yleisen sarjan voittaja oli Harri Karri.

No, onhan sitä tietoa olemassa:)