Kyyjärven verkkolehti | tammikuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Uusi jooga-piiri

Kansalaisopiston jooga-piiri saavutti niin suuren suosion, että päätimme perustaa toisenkin jooga-ryhmän.


Muutoksia jooga-piirin kokoontumisiinHärkäviikot ja reikäleivätAmazin LeaderKevään 2011 uudet kurssit

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Härkäviikot ja reikäleivät

10.1.2011 Kaisa Tamminen

Kustaa Vilkuna mainitsee kirjassaan "Vuotuinen ajantieto", että loppiaisesta alkaa moniviikkoinen juhlaton aika. Herkkuruokainen joulun aika ja loikominen lämpimässä pirtissä ovat takana.

Niinpä arkinen leipä on nyt aivan paikallaan. Leivästä on moneksi. Sen huomasimme me, jotka joulun alla olimme Karstulan kansalaisopiston järjestämällä leivänleivontakurssilla.
Takasen Olli neuvoi meitä pari päivää, miten saamme tehtyä hyvää, monipuolista ja maistuvaista leipää. Saimme tietää monia niksejä, jotka auttavat ihanan rapean leipomuksen valmistukseen.
Yksi olennainen asia on juuren tai esitaikinan käyttö. Yleensä olemme tottuneet siihen, että ruisleipää leivotaan juuren avulla. Mutta myös vaalea leipä saa lisämakua juuresta tai esitaikinasta. Hiivaa ei tarvita leivän leipomiseen kuin hiukkanen. Kaikki muut aineet paitsi suola voidaan laittaa kerrallaan, ja sitten vain vaivaamaan. Suola lisätään loppuvaiheessa. Tosi tärkeätä on vaivata taikina kunnolla joko koneella tai käsin.
Sähköuunissa leivinkivi antaa rapeutta leivän pohjaan. Jos kiveä ei ole, niin leivät kannattaa laittaa uunissa kuumenneelle pellille ilman leivinpaperia. Pintaan saadaan rapeutta, kun uuniin suihkutetaan vettä tai uunin pohjalle asetetaan vesiastia. Välillä liikoja höyryja kannattaa laskea ulos raottamalla uunin luukkua.
Leipä jäähdytetään ritilällä ilman liinaa. Leipä säilyy rapeana, kun sitä säilyttää paperipussissa.