Kyyjärven verkkolehti | helmikuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Verohuojennus on tehokkain keino metsätilakoon kasvattamiseksi

Oletteko valmis tekemään työtä sukupolvenvaihdoksen verohuojennuksen ulottamiseksi myös metsätiloihin? kysyi MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola Metsä puhuu –hankkeen vaalitilaisuudessa puolueiden edustajilta. MTK:n mielestä metsätilan sukupolvenvaihdoksella tulee olla samat veroedut kuin maatilan sukupolvenvaihdoksella.


METSÄTEOLLISUUS ON MERKITTÄVIN TEOLLISUUDENALA VALTAOSASSA SUOMEA Tuhkalla rämeet kasvuunMETSIEN KÄSITTELY NOPEIN TAPA VARMISTAA SÄHKÖNJAKELUAPEFC-metsäsertifiointi sopii suomalaiseen metsätalouteen parhaiten Tietoa uudesta pienpuun energiatuestaELÄINLÄÄKINTÄHUOLTO

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

PEFC-metsäsertifiointi sopii suomalaiseen metsätalouteen parhaiten

1.2.2011 MTK:n juttupankki/JK

PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää metsätaloutta kaikkialla maailmassa. Se tuo hyvinvointia sekä metsille että metsästä toimeentuloa ja virkistystä saaville ihmisille.

PEFC-metsäsertifiointi on ollut käytössä Suomessa jo reilut kymmenen vuotta. Yli 95 prosenttia Suomen talousmetsistä on PEFC-sertifioitu. Sertifioinnin vaatimuksia täsmennetään viiden vuoden välein ja näin on nyt tehty Suomessa jo toisen kerran. Uudet vaatimukset valmistuivat viime vuonna ja ne otetaan käyttöön kuluvan vuoden aikana.

Suomen PEFC-metsäsertifioinnin vaatimukset seuraavat ja ennakoivat metsäalan ja koko yhteiskunnan muutoksia, sillä PEFC haluaa olla kiinni sekä ajassa että metsänomistajien arjessa. Nyt mukana on muun muassa uraauurtava energiapuun kestävää korjuuta koskeva kriteeri. Toinen merkittävä lisäys on metsien merkityksen huomioon ottaminen ilmastonmuutoksen hillinnässä.

PEFC soveltuu metsäsertifiointijärjestelmistä parhaiten suomalaiseen metsätalouteen, sillä sen lähtökohtana ovat aina kunkin maan metsätalouden erityispiirteet – meillä tämä erityispiirre on perhemetsätalous, jossakin muualla maailmassa esimerkiksi kyläyhteisöjen metsät.

PEFC-sertifioinnissa asetetaan metsien hoidolle monia tärkeitä vaatimuksiam (29 kriteeriä, ks artikkelin loppu), jotka kohdistuvat muun muassa metsien monimuotoisuuden turvaamiseen, metsien terveyden ja kasvun ylläpitoon sekä virkistyskäyttöön. Vaatimusten toteutumista valvovat puolueettomat ja ammattitaitoiset tarkastajat sertifiointiyrityksistä.

Ryhmäsertifiointi on toimiva ja tehokas ratkaisu

Metsäsertifiointiin osallistuminen on vapaaehtoista. Sertifiointi voidaan toteuttaa metsänomistajakohtaisesti tai alueellisena ryhmäsertifiointina.

Suomessa käytössä olevassa alueellisessa ryhmäsertifioinnissa metsänhoitoyhdistys tai metsänomistajien liitto hakee jäsentensä ja muiden mukaan ilmoittautuneiden metsänomistajien valtuuttamana sertifikaattia. Alueellinen ryhmäsertifiointi säästää kustannuksissa ja parantaa luonnon monimuotoisuuden turvaa, koska vaatimukset kohdistuvat koko alueelle eivätkä vain yksittäiseen metsälöön.

Maailman suurin ympäristöliike

PEFC-metsäsertifiointijärjestelmään osallistuu satoja tuhansia metsänomistajia ja tuhansia puuta käyttäviä yrityksiä eri puolilla maailmaa. Yhdessä PEFC-merkittyjä tuotteita ostavien ihmisten kanssa metsänomistajat ja yritykset muodostavat maailman suurimman ympäristöliikkeen.

Osallistumalla PEFC-metsäsertifiointiin metsänomistaja voi kestävän metsätalouden harjoittamisen ja oman puunsa menekin varmistamisen lisäksi tarjota kuluttajille niin koti- kuin vientimarkkinoilla mahdollisuuden tehdä vastuullisia valintoja.

Käytännön ohjeita

Miten pitää toimia, jos haluaa mukaan ryhmäsertifiointiin?

Jos olet metsänhoitoyhdistyksen jäsen ja yhdistyksesi on päättänyt nyt uudistettuun metsäsertifiointiin osallistumisesta, olet mukana sertifioinnissa yhdistyksesi kautta. Kyyjärven metsänhoitoyhdistys päättää asiasta valtuuston kevätkokouksessaan 2011.

Jos et ole metsänhoitoyhdistyksen jäsen, sinun on ilmoitettava kirjallisesti metsänomistajien liitolle tai metsänhoitoyhdistyskohtaisessa sertifioinnissa yhdistykselle uusien vaatimusten mukaiseen ryhmäsertifiointiin osallistumisesta. Ilmoittautumislomakkeita on muun muassa PEFC Suomen nettisivuilla osoitteessa www.pefc.fi > asiakirjat > lomakkeet.

Miten pitää toimia, jos haluaa metsänomistajakohtaisen sertifioinnin?

Jos haluat, että metsäsi sertifioidaan erikseen, voit ottaa yhteyttä metsäsertifiointeja tekevään yritykseen.

Miten pitää toimia, jos ei halua mukaan ryhmäsertifiointiin?

Jos olet metsänhoitoyhdistyksen jäsen, mutta et halua osallistua ryhmäsertifiointiin, sinun on ilmoitettava siitä kirjallisesti omalle metsänhoitoyhdistyksellesi.

Ryhmäsertifioinnin kriteerit metsäkeskuksen tai metsänhoitoyhdistyksen toimialueen tasolla (standardi PEFC FI 1002)

1  Lakisääteisiä vaatimuksia noudatetaan

2  Metsien puusto säilytetään elinvoimaisena hiilinieluna

3  Puuston terveydestä huolehditaan

4  Metsänuudistamisessa käytetään Suomen luontaiseen lajistoon kuuluvia puulajeja

5  Energiapuuta korjataan kestävästi

6   Metsäsuunnittelulla edistetään metsien kestävää hoitoa ja käyttöä

7   Taimikoita hoidetaan puuntuotannon turvaamiseksi

8   Yksityismetsien ensiharvennus- ja hankintahakkuita edistetään puuston kasvukunnon parantamiseksi

9   Suojelualueiden suojeluarvot turvataan

10 Arvokkaiden elinympäristöjen ominaispiirteet säilytetään

11 Suoluontoa säilytetään

12 Uhanalaisten lajien tunnetut elinpaikat turvataan

13 Säästö- ja lahopuustoa jätetään metsätalouden toimenpiteissä

14 Muuntogeenistä metsänviljelyaineistoa ei käytetä

15 Metsätiesuunnitelmiin sisältyy ympäristöselvitys

16 Tulen hallitulla käytöllä edistetään luonnon monimuotoisuutta

17 Vesistöjen ja pienvesien läheisyydessä toimittaessa huolehditaan vesiensuojelusta

18 Vesiensuojelusta huolehditaan kunnostusojituskohteilla

19 Pohjavesien laatu turvataan metsätalouden toimenpiteissä

20 Metsien hoidossa käytetään vain biologisesti hajoavia kasvinsuojeluaineita

21 Työntekijöiden osaaminen varmistetaan

22 Työturvallisuudesta, työhyvinvoinnista ja tasa-arvosta huolehditaan

23 Työnantajavelvoitteita noudatetaan

24 Metsänomistajien osaamista edistetään

25 Lasten ja nuorten metsätietämystä edistetään

26 Jokamiehenoikeudet turvataan  

27 Metsien monikäyttöedellytyksiä edistetään

28 Porotalouden toimintaedellytykset turvataan

29 Saamelaiskulttuurin ja saamelaisten perinteisten elinkeinojen toimintaedellytykset turvataan saamelaisten kotiseutualueella saamelaisten kestävän kehityksen mukaisesti