Kyyjärven verkkolehti | helmikuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Verohuojennus on tehokkain keino metsätilakoon kasvattamiseksi

Oletteko valmis tekemään työtä sukupolvenvaihdoksen verohuojennuksen ulottamiseksi myös metsätiloihin? kysyi MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola Metsä puhuu –hankkeen vaalitilaisuudessa puolueiden edustajilta. MTK:n mielestä metsätilan sukupolvenvaihdoksella tulee olla samat veroedut kuin maatilan sukupolvenvaihdoksella.


METSÄTEOLLISUUS ON MERKITTÄVIN TEOLLISUUDENALA VALTAOSASSA SUOMEA Tuhkalla rämeet kasvuunMETSIEN KÄSITTELY NOPEIN TAPA VARMISTAA SÄHKÖNJAKELUAPEFC-metsäsertifiointi sopii suomalaiseen metsätalouteen parhaiten Tietoa uudesta pienpuun energiatuestaELÄINLÄÄKINTÄHUOLTO

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

METSIEN KÄSITTELY NOPEIN TAPA VARMISTAA SÄHKÖNJAKELUA

3.2.2011 Timo Leskinen /JK

Metsänomistajien liitto Järvi-Suomi haluaa kiinnittää erityistä huomiota huoltovarmuuden parantamiseen sähkönjakelussa. Pidemmän aikavälin kehittämisen kuten maakaapelointien lisäksi, nyt on tartuttava niihin toimenpiteisiin, joilla saadaan tuloksia nopeasti.

Ajallaan tehdyt metsänhoidolliset hakkuut ja lehtipuiden välttäminen linjan välittömässä läheisyydessä vähentävät lumen taivuttamista puista aiheutuvien ongelmien määrää merkittävästi. Myös metsikön myöhemmässä kehitysvaiheessa on tärkeä huolehtia vikaantuneiden puuyksilöiden poistamisesta. Tämä vähentää tuulenkaatojen aiheuttamia sähkökatkoksia. Näillä toimenpiteillä vaikutetaan ongelmien keskipisteenä olevien paikallisverkkojen, tyypillisesti 10 m leveillä johtoaukeilla sijaitsevien linjojen, toimivuuteen.

Linja-aukeiden leventäminen olisi harkitsematon ylireaktio esiin nousseisiin ongelmiin. Tämä ei ole mahdollista maanomistajien kanssa tehtyjen sopimustenkaan perusteella.

Metsänomistajien liitto Järvi-Suomi esittää, että maakunnissa käynnistetään pikaisesti sähköyhtiöiden ja metsänhoitoyhdistysten yhteistyöhankkeet, joiden tavoitteena on saattaa johtoaukeiden reunametsät asianmukaiseen kuntoon. Metsänhoitoyhdistykset pystyvät tarjoamaan sekä suunnitteluun että korjuuseen liittyvät palvelut. Kun hankkeisiin ryhdytään, ensiarvoisen tärkeää on, että maanomistajat ovat tietoisia suunnitelmista, toiminta tapahtuu sopimusten puitteissa ja maanomistajille korvataan asianmukaisesti sekä puutavara että toimenpiteistä aiheutuvat menetykset ja lisäkustannukset.

Tämän tyyppiset yhteishankkeet eivät ole uusi keksintö. Noin 15-20 vuotta sitten Etelä-Savossa, kuten muissakin maakunnissa, toteutettiin vastaavia hankkeita. Tulokset sähkökatkosten määrän vähenemisenä olivat erinomaiset. Metsät ovat jälleen kasvaneet ja sama työ tulee tehdä uudelleen.

Tilanteen parantamiseksi tarvitaan muitakin toimenpiteitä. Nyt kannattaisi kehittää metsänomistajille suunnattuja kannustimia, jotka motivoivat ja palkitsevat linjanvarsimetsien hyvästä hoidosta.  Valtakunnalliset MTK:n ja sähköyhtiöiden väliset neuvottelut johtoalueiden käyttöoikeussopimuksista on saatava käyntiin. Yhteisesti sovittuja suosituksia ei tällä hetkellä ole voimassa.

On valitettavaa, että nykytilanteessa sähkölinjat ovat ”huonossa huudossa” maanomistajien keskuudessa. Tämä johtuu siitä, että moni maanomistaja on joutunut pettymään johtoaukeiden surkeaan korvaustasoon. Lunastuslakia on saatava pikaisesti korjattua siten, että maanomistajille korvataan asianmukaisesti puustomenetysten lisäksi myös vahingot ja menetetty metsien tuotto.

Metsänomistajien liitto Järvi-Suomi on aloitteellinen yhteishankkeiden kokoamisessa ja haluaa osallistua myös muuhun kehitystyöhön, joka edistää oikeudenmukaista sähkölinjaverkoston kehittämistä.