Kyyjärven verkkolehti | helmikuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Verohuojennus on tehokkain keino metsätilakoon kasvattamiseksi

Oletteko valmis tekemään työtä sukupolvenvaihdoksen verohuojennuksen ulottamiseksi myös metsätiloihin? kysyi MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola Metsä puhuu –hankkeen vaalitilaisuudessa puolueiden edustajilta. MTK:n mielestä metsätilan sukupolvenvaihdoksella tulee olla samat veroedut kuin maatilan sukupolvenvaihdoksella.


METSÄTEOLLISUUS ON MERKITTÄVIN TEOLLISUUDENALA VALTAOSASSA SUOMEA Tuhkalla rämeet kasvuunMETSIEN KÄSITTELY NOPEIN TAPA VARMISTAA SÄHKÖNJAKELUAPEFC-metsäsertifiointi sopii suomalaiseen metsätalouteen parhaiten Tietoa uudesta pienpuun energiatuestaELÄINLÄÄKINTÄHUOLTO

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

METSÄTEOLLISUUS ON MERKITTÄVIN TEOLLISUUDENALA VALTAOSASSA SUOMEA

9.2.2011 Liisa Mäkijärvi /JK

Metsäsektori on edelleen yksi merkittävimmistä vientialoistamme. Vuonna 2008 sen osuus Suomen tavaraviennin arvosta oli 18 prosenttia. Tämän lisäksi metsäsektorin merkitys on etenkin maaseudulla suuri. Vuonna 2008 yksityismetsänomistajat myivät puuta noin 1,6 miljardin euron arvosta. Siitä noin 80 prosenttia jäi metsän sijaintikuntaan.

Metsäsektorin merkitys on edelleen suuri, vaikka sekä Suomen elinkeinorakenne että teollisuuden rakenteet ovat viime vuosikymmenillä huomattavasti monipuolistuneet. Metsäsektori tuotti vuonna 2008 noin viisi prosenttia Suomen bruttokansantuotteesta. Metsätalouden osuus tästä oli noin 40 prosenttia ja metsäteollisuuden lähes 60. Metsäsektorin keskimääräinen nimellinen arvonlisäys on kasvanut 1990-luvulta 2000-luvulle yli kolmekymmentä prosenttia. Vuonna 2008 metsäsektori oli teollisuuden ja alkutuotannon aloista arvonlisäykseltään toiseksi suurin elektroniikka- ja sähkötuoteteollisuuden jälkeen. Työllistäjänä metsäsektori oli toiseksi suurin maataloussektorin jälkeen vuonna 2008. Metsäsektorilla on myös välillisiä vaikutuksia muille toimialoille. Metsäsektorin kokonaistyöllisyysvaikutus onkin yli 150 000 työntekijää. 

Metsäsektori on yksi merkittävimmistä vientialoistamme. Vuonna 2008 sen osuus Suomen tavaraviennistä oli 18 prosenttia. Tästä kemiallisen metsäteollisuuden pitkälle jalostetut paperituotteet muodostivat suurimman osan. Metsäsektorin tuonti on suhteellisesti hyvin pientä. Metsäteollisuus perustuu monia muita toimialoja enemmän kotimaisten tuotantopanosten käyttöön, mikä edelleen korostaa sen kansantaloudellista merkitystä. 

Alueellisesti metsäsektorin merkitys on suurin massa- ja paperiteollisuusvaltaisessa Etelä-Karjalassa, missä vuonna 2007 noin neljännes maakunnan bruttokansantuotteesta tuli metsäsektorilta. Kainuussa, Etelä-Savossa ja Lapissa metsäsektori tuotti lähes viidenneksen bruttokansantuotteesta. Metsäsektorin merkitys on etenkin maaseudulla suuri, sillä metsätalous tuo puunmyyntituloja ja työllisyyttä syrjäisemmillekin seuduille. Puun myyntitulot muodostavat edelleen monelle maaseudulla asuvalle huomattavan osan kokonaistuloista. Vuonna 2008 yksityismetsänomistajat myivät puuta noin 1,6 miljardin euron arvosta. Aluetaloudellista merkitystä korostaa lisäksi se, että 80 prosenttia yksityismetsien puun myyntituloista jää metsän sijaintikuntaan. 

21 prosenttia Suomessa tuotetusta energiasta tuotettiin puuperäisillä polttoaineilla vuonna 2008. Osuus on lähes yhtä suuri kuin öljyn osuus ja suurempi kuin ydinenergian osuus. Tulevaisuuden biotaloudessa kierrätettävyys, biohajoavuus ja uusiokäyttö ovat puupohjaisten tuotteiden kilpailuetuja. Biojalostamot voivat bioenergian lisäksi tuottaa toisen sukupolven biodiesel-polttoaineita sekä erilaisia yhdisteitä kemian-, elintarvike- ja lääketeollisuuden tarpeisiin. Kuluttajien kohonneen ympäristötietoisuuden ja yleisten ympäristönormien myötä lisätuotantomahdollisuuksia on odotettavissa myös pakkaamisen ja rakentamisen aloilla. Puun ympäristökuormitus on vaihtoehtoisista rakennusmateriaaleista pienin. 

Edellä esitetyt tiedot perustuvat pääosin Pellervon Taloustutkimus PTT:n selvitykseen, jonka on tuottanut Suomen Metsäsäätiö.