Kyyjärven verkkolehti | maaliskuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

NopolaNews2.0: Ei jatkoon!

Tällä kertaa kävi samalla lailla kuin Idolsissa huonolle laulajalle - ei jatkoon! NopolaNews2.0 kehitysversion ideat eivät riittäneet Helsingin Sanomain Säätiön tuomaristolle.


Netti-TV:ssä tänään suoraa lähetystäVideovaraston avajaiset

Yhteistyökumppanit

NopolaNews2.0: Ei jatkoon!

19.3.2011 Kyyjärven mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

Tällä kertaa kävi samalla lailla kuin Idolsissa huonolle laulajalle - ei jatkoon! NopolaNews2.0 kehitysversion ideat eivät riittäneet Helsingin Sanomain Säätiön tuomaristolle.

Helsingin Sanomain Säätiö käynnisti viime vuoden puolella Uutisraivaaja-nimisen kilpailun, jonka tavoitteena on löytää tiedonvälitykseen ja journalismiin uusia toimintatapoja ja menestyviä liiketoimintamalleja. Journalilsmista en osaa sanoa mitään, mutta uudentyyppiseen tiedonvälitykseen ja jopa liiketoimintamalleihin olisi ollut tarjottavaa. Ahaa-elämyksiä saattaa syntyä, jos pohtii esimerkiksi kaksisuuntaisten iptv-palveluiden mahdollisuuksia. Kilpailun kriteereinä todetaan mm., että idean tulee olla uraauurtava ja liittyttävä tiedonvälitykseen. Kilpailun pääpalkintona on 250.000 euroa kehitysrahaa joko yhdelle tai useammalle jaettuna. Ensimmäisessä vaiheessa jatkoon päässeet saavat 5.000 - 10.000 euroa suunnitelmansa viimeistelyyn. Lisätietoja löytyy osoitteesta: www.uutisraivaaja.fi

Kilpailu ei ole kotikutoinen - mikä olisi - vaan sen toi Suomeen Tanja Aitamurto rapakon takaa. Kilpailu noudattelee samaa linjaa Knight Foundation News Challange -kilpailuformaatin kanssa. Knight Foundation saattaa joillekin Nopola Newsin tai Matti Lintulahden blogin tarkkamuistisille lukijoille tulla mieleen ja jos ei niin tässä linkki lähes neljän vuoden takaiseen juttuun. Nopola News, jos ei nyt ihan porskuta eteenpäin, niin taaplaa kuitenkin omalla omintakeiselle tyyllillään mukavasti kohti mielenkiintoista tulevaisuutta. Englantia taitavat voivat puolestaan käydä vilkaisemassa mitä kuuluu kyseisen kilpailun amerikkalaiselle voittajalle tässä linkki. "Nice site, but I don´t understand Finnish". oli muistaakseni vastaus, kun tarjottiin yhteistoimintamahdollisuutta.

Suomalaiseen Uutisraivaaja-kisaan ilmoittautui yhteensä lähes 260 kilpailutyötä Suomesta ja ehkä ulkomailtakin. Yhtenä mukana oli NopolaNews2.0 -kehitysversio. Nopola Newsin uuden kehitysversion ideat pohjautuvat yli kuuden vuoden kokemukseen kansalaismedian pioneeri- ja taustatyöstä. Helmikuun lopulla, viikonlopun aikana, väsätyn kilpailutyön idean olisi voinut kiteyttää jopa yhteen lauseeseen: "Kiinnostaako Helsingin Sanomain Säätiötä Nopola News -toimintamalli ja uuden järjestelmän luominen, jolla kyseinen malli kopioidaan laajemmalle alueelle, ensin Suomeen ja hankkeen onnistuessa jopa rajojen ulkopuolelle." Vastaus selvinnee otsikosta.

Kortteja ja suunnitelmia ei tarkoituksellisesti lyöty täysin avoimesti pöytään vaan ikäänkuin jätettiin kilpailun tuomaristolle mahdollisuus saada uuden toimintamallin täysi kuvaus jatkossa. Valittu strategia ei valitettavasti näyttänyt tällä kertaa toimivan. Toisaalta haluttiin myös varmistaa se, ettei täällä kehitetyn Nopola Newsin ideoilla muutkaan ratsasta vaan ollaan kisassa mukana. Tuntematta tarkemmin juryn perusteluja, voi kuitenkin myös olla niin ettei ns. "Killer Software" -tyyppisten hankkeiden rahoittaminen kiinnosta, ymmärrettävistä syistä.

Uutisraivaaja-kisassa jatkoon selvisi 10 kilpailutyötä. Onnittelut. Jos Schuurmansin kilpailutyöhön jossain yhteydessä törmäsin, muista ei ole tietoa. Pikaisesti vilkaistuna ainakin Olli Sulopuiston kilpailutyö Oma radio voisi olla tutustumisen arvoinen. Olisiko siinä ehkä jotakin samaa, kun vuonna 2006 kysyttiin sähköpostilla Nokialta onko Linux-pohjaisia kännyköitä tulossa tai tarjolla. Vielä tähän päivään mennessä ei vastausta ole kuulunut. Hyvä niin, sillä panokset on nyt täysillä suunnattu iptv:n kehittämiseen.

Seuraavaksi kieli täytyisi kääntyä englanniksi ja kokeilla ehkä kansanvälisempiä ympyröitä. Linkki täytyy kaivaa jostakin, mutta deadline taisi olla 1. June. Nopola News on nimittäin pärjännyt paljon paremmin kansainvälisillä foorumeilla kuin kehäkolmosen sisällä. Tuohon kisaan täytynee varata pari viikonloppua.

No, on sentään Helsingin Sanomain Säätiökin ollut jotenkin mukana Nopola Newsiin liittyvässä tutkimuksessa, sillä se näyttää olevan yhteistyökumppanina kansainvälisessä Tampereen yliopiston koordinoimassa Journalismin uudet liiketoimintamallit -hankeessa, jossa on mukana yliopistoja mm. Japanista ja Yhdysvalloista. Nähtäväksi jää mitä lähes parin tunnin keskusteluista päätyy tietokantaan vai päätyyko mitään.

Sosiaalisen median liiketoimintamalleista kiinnostuneiden kannattaa kuitenkin pysyä myös Nopolan kanavalla, sillä ehkä jo ensi viikolla on eräästä mallista lisää kerrottavaa.