Kyyjärven verkkolehti | huhtikuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

MTK:n metsävaltuuskunnalta ehdoton ei pääomaveron kiristykselle

6.4.2011 Timo Sipilä, Mikko Tiirola, Jukka Kainulainen

Valtiovarainministeriön verotuksen kehittämistyöryhmä esittää raportissaan yhteisöverokantaa kevennettäväksi nykyisestä 26 prosentista 22 prosenttiin. Samalla työryhmä esittää pääomatuloverokantaa kiristettäväksi nykyisestä 28 prosentista 30 prosenttiin.

Metsänomistajilla on suuri huoli siitä, että esityksen mukainen pääomatuloverokannan nostaminen kiristäisi maa- ja metsätaloudenharjoittajien sekä pienten yrittäjien verotusta. Esimerkiksi puun myyjän verotus kiristyisi yli 7 prosenttia ilman, että puun myyjä saisi hyödykseen yhteisöveroasteen kevennystä.

Pääomatuloveron kiristyksellä ei ratkaista valtiontalouden ongelmia. Sen tuotto on vain murto-osa yhteisöverokannan laskusta. Pääomatuloveron 2 prosenttiyksikön kiristyksen arvioidusta tuotosta yksistään maa- ja metsätalous kerryttää noin 30 miljoonaa. Keskimäärin metsänomistaja maksaa jo nyt pääomatulostaan suurempaa veroprosenttia kuin ansio- tai eläketulostaan.

Pääomatuloverokantaa ei ole järkevää nostaa. Suurten yritysten veronkevennystä ei saa maksattaa maa- ja metsätaloudenharjoittajilla sekä pienillä yrityksillä. Metsätalouden jo nyt heikkoa kannattavuutta ei ole järkeä heikentää. Seuraukset saattavat näkyä nopeasti myös puumarkkinoilla, kun osa nykyisistä pienistä tiloista siirtyisi huonon kannattavuuden vuoksi kokonaan elinkeinotoiminnan ulkopuolelle.