Kyyjärven verkkolehti | huhtikuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Saara Lahtinen nukkui pois

Saara Talvikki Lahtinen siunattiin lauantaina 9.4.2011 Kyyjärven siunauskappelissa. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Kivirannassa.Katso lisäkuvat   

Irja Mäntynen nukkui pois

22.4.2011 Olavi Vallivaara

Irja Mäntynen siunattiin Pitkänäperjantaina 22.4.2011 Kyyjärven kappelissa. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Kirkon seurakuntasalissa.

Irja Mäntynen e. Muhonen syntyi Kannonkoskella, Kannonjärven Otaniemessä Vilho ja Alma Muhosen tyttärenä 25.10.1918. Järvi tuli Irjalle tutuksi lapsesta saakka. Järven yli piti kulkea koulumatka soutaen. Kannonjärvi antoi kalaa. Monet pyyntireissut olivat jääneet Irjan mieleen. Erityisesti syksyisin olleet muikun pyyntiretket. Äiti kuoli, kun Irja oli 17-vuotias. Sen jälkeen tie vei Hartolan talouskouluun. Kyyjärvelle Irjan toi avioliitto Emil Kainun kanssa. Juhannuksena 1939 oli häät ja yhteinen koti oli Kainulassa. Emil puoliso lähti sotaan helmikuussa 1940 ja pian sen jälkeen katosi sodassa. Hänet siunattiin kentälle jääneenä 18.5.1940.

Keväällä 1941 Irja lähti Lottien piirikurssille. Hän toimi jatkosodan aikana lottatehtävissä. Aluksi Kyyjärvellä, sen jälkeen rintamalottana Pitkärannassa, Muussilassa ja Aunuksessa. Lopuksi kanslialottana Saarijärvellä. Kyyjärvelle hän palasi keväällä 1943. Avioliittoon hänet vihittiin Yrjö Mäntysen kanssa v.1945. Avioliitosta syntyivät lapset: Marjatta, Maija, Markku, Mauno ja Mirja. Irja teki pitkän elämäntyön äitinä ja Majalan talon emäntänä. Yhdessä Yrjö puolison kanssa asuttiin tilaa, hoidettiin karjaa, viljeltiin peltoja, rakennettiin uusi navetta ja koti. Kotitöiden lisäksi Irja ompeli kyläläisille vaatteita. Varuslotan taidot tiedettiin ja niillä oli paljon käyttöä siviilissäkin. Hänellä oli monipuoliset kädentaidot. Irjaa käytettiin pitokokkina erilaisissa tilaisuuksissa Kyyjärvellä. Häissä, hautajaisissa, Kyyjärven kirkon vihkiäisissä jne. Irjalla oli sosiaalinen luonne. Majalassa monet kulkijat saivat yöpaikan. Irjan leipomista leivistä ei nautittu vain oman kodin ruokapöydässä, vaan lämpimäiset vietiin naapureillekin. Irjan harrastuksena oli käsityöt. Isänmaan asiat olivat lähellä sydäntä, aikanaan suojeluskuntatyö ja eläkepäivinä sotaveteraanityö. Yrjö puoliso nukkui pois keväällä 1988. Irja muutti Majalasta Kyyjärven vanhustentalolle ja sairauden myötä Kivirannan vanhainkotiin. Irja nukkui pois Karstulan sairaalassa 16.4.2011. Häntä jäivät kaipaamaan lapset perheineen, kolme sisarusta, sukulaiset ja ystävät.

Siunauksen kappelisa toimitti khra Olavi Vallivaara, kanttori Minna Erkkilä ja suntio Alpo Noponen. Muistotilaisuudessa seurakuntasalissa puhui kirkkoherra, kanttori säesti virret, lastenlapsi Elina Mäntylä soitti mummon muistolle ja lastenlapset Elina ja Antti lukivat adressit.