Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Turvallisuutta senioreiden arkeen

SPR omaishoitajien koulutukseen liittyen torstaina 20.4 kuulimme turvallisuuteen liittyviä tärkeitä asioita niin poliisin kuin paloviranomaisten näkökulmasta. Nämä ovat tärkeitä asioita kerrata kaiken ikäisille



Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Turvallisuutta senioreiden arkeen

SPR/ Katriina Oinonen 28.4.2011

SPR omaishoitajien koulutukseen liittyen torstaina 20.4 kuulimme turvallisuuteen liittyviä tärkeitä asioita niin poliisin kuin paloviranomaisten näkökulmasta. Nämä ovat tärkeitä asioita kerrata kaiken ikäisille

Palopäällikkö Pertti Hänninen kävi läpi tärkeitä paloturvallisuuteen liittyviä asioita, joita meidän kaikkien olisi aina hyvä muistaa ja kerrata. Tärkein asia oli muistaa olla huolellinen sähkölaitteiden ja kynttilöiden ja tulisijojen kanssa.  Kynttilät pitää aina sammuttaa, jos poistutaan asunnosta. Toinen asia joka lienee yhtä tärkeää, on pitää jokaisessa taloudessa palovaroittimet kunnossa ja sammutuspeitto helposti käsillä olevassa paikassa. 

Jos tulipalo syttyy on hyvä muistaa 5 tärkeää asiaa:
PELASTA kaikki asunnossa olevat henkilöt
SAMMUTA palon alku jos voit
SULJE ovet ja ikkunat poistuessa, näin rajoitat palon leviämistä
VAROITA välittömässä vaarassa olevia
SOITA hätänumeroon 112
Näiden jälkeen vielä voidaan OPASTAA palokunta paikalle.

Poliisi Jarmo Hakkarainen puhui varsinkin senioreita puhuttavista asioita. Seudullammekin on ollut tapauksia, joissa vanhuksilta on viety rahaa tai pankkikortteja.

Poliisin mukaan ketään vierasta ja tuntematonta ihmistä ei tarvitse päästää omaan kotiin. Turvaketjut ovat hyvä suoja asiattomien ihmisten pääsyn estämiseksi huoneistoon, mutta yhtä hyvä keino on olla avaamatta ovea, jos tulijaa ei tunneta.  Jarmo Hakkarainen muistutti myös siitä, että suuria summia rahaa ei kannata pitää kotona tai yleensä mukanaan. Päiväunille mentäessä kannattaa laittaa ulko-ovi lukkoon, jottei kukaan pääse käymään asunnossa salaa.

Jarmo Hakkarainen muistutti myös siitä, että pankki- ja henkilötunnuksia ei saa antaa puhelimessa. Poliisi tai pankki ei kysy niitä koskaan puhelimitse. Myös internetissä tunnuksien antamista tulisi välttää, jos ei ole varma kysyjän luotettavuudesta.  

Hän muistutti myös siitä, että uhkailua ja väkivaltaa, vaikka se tulisi jonkun läheisen ihmisen taholta, ei tarvitse sietää. Jos tällaista kokee, voi apua pyytää poliisilta tai vaikka oman kunnan sosiaalityöntekijältä. Jos kuitenkin joudutaan uhkaavaan tilanteeseen, kannattaa soittaa hätänumeroon 112 tai jos puhelimeen ei pääse, voi akuutissa tilanteessa vaikka huutaa apua.