Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Laina Ahlqvist nukkui pois

Laina Ahlqvist siunattiin lauantaina 7.5.2011 Kyyjärven kappelissa. Muistotilaisuus oli hautauksen jälkeen Kivirannassa.



Katso lisäkuvat   

Laina Ahlqvist nukkui pois

7.5.2011 Olavi Vallivaara

Laina Ahlqvist siunattiin lauantaina 7.5.2011 Kyyjärven kappelissa. Muistotilaisuus oli hautauksen jälkeen Kivirannassa.

Laina Maria Ahlqvist e. Luomala syntyi 10.1.1918 Vehkaperän Takalassa, Roosa ja Taavetti Luomalan tyttärenä. Isä kuoli Lainan ollessa pieni tyttö. Hän oli yhdeksänvuotiaasta lähtien taloissa palveluksessa, ensimmäinen palveluspaikka oli Ansaharju Vehkaperällä. Sen jälkeen hän oli Ilolassa Kyyjärvellä, Isossakyrössä,Lapualla ja Vetelissä. Laina kihlautui saman kylän pojan, Jalmari Ahlqvistin kanssa. Heidät vihittiin avioliittoon maaliskuussa 1940. Vihkitilaisuuteen, Laikan pappilaan, mentiin polkupyörällä. Vihkimisen jälkeen tuore aviomies lähti Talvisotaan ja morsian palasi Kyyjärvelle. Laina yöpyi Ilolassa, jossa Maria emäntä antoi hänelle lampaan häälahjaksi. Loppumatka Vehkaperälle taittui lampaan kanssa. Jalmari puoliso haavoittui sodassa kaksi kertaa, toisella kertaa vakavasti Karhumäessä. Hän oli 100% invalidi. Sodan jälkeen yhteinen elämä jatkui Vehkaperän Linjalassa. Avioliitosta syntyivät lapset: Annikki, Matti, Hilma, Johannes, Sirkka, Hilja-Leena, Esteri, Kari ja Keijo. Kari nukkui pois pienenä lapsena. Isä Jalmari oli metsätöissä ja tietöissä invaliditeetistä huolimatta. Alkuaikoina hän kulki polkupyörällä kesät - talvet ja myöhemmin mopedilla. Laina äiti hoiti kotona isoa perhettä ja kotitöiden lisäksi hoiti karjaa. Yhdessä hankittiin karjalle ruoka. Jalmari puolison keuhkovamma kävi ajan mittaan huonommaksi ja hän joutui usein sairaalaan. Hän nukkui pois heinäkuussa 1970. Äiti jatkoi jonkin aikaa karjanhoitoa Linjalassa ja eläkepäiviään yhdessä Keijon kanssa. Kyyjärvellä Laina eli yhteensä 13 vuotta. Aluksi vanhustentalossa ja loppuajan Kivirannan vanhainkodissa, jossa hän nukkui pois 13.4.2011. Laina oli luonteeltaan ahkera, puhelias ja elämänmyönteinen. Hän osasi ulkoa monet virret ja Siionin kanteleen laulut. Lainaa jäivät kaipaamaan lapset perheineen, sukulaiset, ystävät ja muut läheiset. 

Siunauksen kappelissa toimitti khra Olavi Vallivaara. kanttorina oli Juliana Muli ja suntiona Alpo Noponen. Muistotilaisuudessa laulettiin yhdessä Lainan lempivirsiä, kirkkoherra puhui, lastenlapset lukivat adressit ja ystävät muistelivat Lainaa.