Kyyjärven verkkolehti | heinäkuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Katso lisäkuvat   

Johan Vihtori Mäkelä viimeiselle matkalle

16.9.2011 Olavi Vallivaara

Johan "Jussi" Vihtori Mäkelä siunattiin Kyyjärven kappelissa lauantaina 16.7.2011. Muistotilaisuus oli hautauken jälkeen Kivirannassa.

Johan Vihtori Mäkelä syntyi 6.3.1917 Saunakylän Alatalossa, Ruusa ja Vihtori Mäkelän perheeseen. Hän kasvoi sisarussarjan keskellä ja kävi kansakoulun sekä oppi maatalontyöt kotonaan jo pikku pojasta lähtien.  Asevelvollisuutta suorittaessaan Kiviniemessä syttyi Talvisota. Hän taisteli Karjalan kannaksella ja Laatokan Koilispuolella ja haavoittui 23.1.1940 Pukitsanmäessä. Jatkosodassa hän oli JR 31 riveissä taistelemassa Mäkläjärvellä, Omeliassa, Rukajärven suunnalla, Tulvojoki,Kimijärvi,Ontajoki. Jussi joutui vielä kolmanteen eli Lapinsotaan mukaan ajamaan saksalaisia aina Muonioon saakka. Hän oli kolmen sodan veteraani. -  Sodasta palattuaan Jussi vihittiin avioliittoon Ellin kanssa ja he rupesivat hoitamaan maatilaa. Aluksi Kujalassa, jonne Jussi rakensi uuden navetan ja sittemmin kotipaikkaa Alataloa sukupolvenvaihdoksen kautta. Avioliitosta syntyivät lapset: Arja,Asta,Anita,Ari,Arsi ja Aarni. Elli ja Jussi Mäkelä asuivat tilaansa toimellisesti ja hoitivat samalla omaa pehettään. Maitoa tuotettiin, karjaa hoidettiin ja peltoja viljeltiin. Alatalossa Elli ja Jussi hoitivat omissa nimissä karjataloutta 50-vuotta. Sinä aikana Jussi ehti rakentaa kolme navettaa ja laajentaa toimintaa. Vuonna 1973 rakennettiin uusi päärakennus ja vuonna 1976 tuhoutui tulipalossa navettarakennus, jonka tilalle rakennettiin muutamassa kuukaudessa uusi navetta. Alkuaikoina Jussi oli metsätöissä, mutta karjan lisäännyttyä antaui kokonaan oman tilan hoitoon yhdessä Elli puolison kanssa. Hänen harrastuksena oli raviurheilu. Hän hoiti ja koulutti hevosia ja ajoi raveissa. Hevosmiehestä  tuli kuitenkin vanhenmiten konemies. Jussi halusi oppia myös konehommat. "Alatuvan Jussi" tunnettiin omalla paikkakunnalla rehtinä, seurallisena, kotiseudun ja isänmaan miehenä. Jos jotakin ihmistä kutsutaan "perusmaanviljelijäksi" niin sellainen juuri hän oli.  Karjanpito loppui Alatalon tilalla vasta vuosituhannen vaihteessa. Vanhuudenpäiviä Elli ja Jussi viettivät kotonaan Alatuvalla ja loput puolitoista vuotta Mistelin hoitokodissa. Jussi nukkui pois 94 vuoden iässä 27.6.2011. Jussia jäivät kaipaamaan Elli puoliso, lapset perheineen, lastenlapset, sukulaiset ja muut ystävät.

Siunauksen toimitti kappelissa khra Olavi Vallivaara, kanttorina toimi Minna Erkkilä ja yksinlaulua esitti Pentti Sahlber. Muistotilaisuudessa Kivirannassa mm. Arja tytär piti puheen isän muistolle , lapset ja lastenlapset esittivät ohjelmaa ja Raimo Salo lauloi.