Kyyjärven verkkolehti | joulukuu 2011
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Sivistyslautakunnan päätöksiä

Sivistyslautakunta on kokouksessaan 15.12.2011 päättänyt seuraavat asiat:


Itsenäisyyspäivän kunniamerkitKunnanjohtajan kulmahuoneesta

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kunnanjohtajan kulmahuoneesta

1.12.2011

Syksy lähenee viimein loppuaan ja talvi yrittää, josko pääsisi jo vallalle. Loppusyksyn myräkkä on vaihtunut tätä kirjoitettaessa puhtaaseen, joskin vielä ohueen lumivaippaan. Hoosianna-hymni on kaikunut kirkoissa kautta maan ja adventin ajan odotuksen tunnelma tihenee joulua kohti.

Kyyjärven kunnan elämässä loppuvuosi on tuonut ja tuo päättäjien eteen suuria asioita. Valtion toimesta alulle laitettu Laajakaista 2015-hanke on tulossa ratkaisuvaiheeseen myös Kyyjärvellä. Useat muut pohjoisen Keski-Suomen kunnat ovat jo päättäneet lähteä mukaan hankkeeseen, jonka toteutuessa koko kunnan alueelle rakennetaan nopea laajakaistayhteys valokuituverkoilla. Kyyjärven osalta valtuuston päätös tiedettäneen jo tämän lehden ilmestyessä.

Toinen merkittävä vuoden loppuun ajoittuva päätöksentekijöitä työllistävä asia on tulevan vuoden talousarvio. Tilanne tiedettiin jo valmistelua aloitettaessa haasteelliseksi, mutta vielä valmistelun aikana on tullut vaikeuskerrointa lisää. Veroprosentin puolen prosenttiyksikön nostolla saadaan kompensoitua vain pieni osa tulojen menetyksistä, jotka aiheutuvat hallituksen suunnittelemista valtionosuuksien leikkauksesta, yhteisövero-osuuden alenemisesta ja kiinteistöveron poistamisesta verotulontasausjärjestelmästä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuspaineet ovat palvelutarpeen kasvusta johtuen ensi vuodelle erittäin suuret. Lukuja on väännetty ja käännetty Saarikan johdon kanssa ja haettu perusteluja jokaiselle luvulle. Jatkon kannalta on edelleenkin erityisen tärkeää miettiä, voidaanko asioita tehdä toisin, jotta kasvaviin tarpeisiin kyetään vastaamaan niin, että taloudellinen kantokyky riittää.

Vaikka valtion suunnitellut toimet kohdistuvat erityisen raskaasti Kyyjärveen verrattuna lähikuntiin, erottuu Kyyjärvi positiivisesti lähikunnista eräässä tulevaisuuden kannalta merkittävässä asiassa. Tulevaisuuden uskosta kertoo se, että syyskuun lopun tilastossa Kyyjärvi oli ainoa pohjoisen Keski-Suomen kunta, jossa väkiluku ei ollut laskenut vuoden alun tilanteesta. Vuoden mittaan on syntynyt myös mukavasti lapsia niin, että koululuokat näyttäisivät täyttyvän tulevaisuudessakin. Ja mikäs täällä on lapsiperheidenkin ollessa ja tullessa, kun on työtä ja hyvät palvelut!

Syksyn aamuina tuli joitakin kertoja istuttua poikien kanssa suon laidassa teeriä odotellen. Aina ei itselle pyssyä riittänyt, kun piti lain vaatimuksesta nuoria metsästäjiä vahtia. Tuli siinä istuskellessa mieleen, että olisipa varmaan jäänyt pojilta metsästyshommat vähemmälle, jos kaupungissa asuttaisiin. Ja itseltäni myös. Ei sitä täällä ikänsä asuneet varmaan aina ymmärrä, mistä toiset jäävät paitsi. Eivätkä hekään siellä kaupungissa…

Eino Nissinen, kunnanjohtaja