Kyyjärven verkkolehti | elokuu 2012
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Ves asiaa

2.8.2012 Juttuvinkki / Tuulikki Rauma / AT

Myö nykyihimiset ollaan meleko kovia läträämään vesissä ja hoitamaan henkilökohtasta hykieniaa. Monet seisoo suihkussa puolikin tuntia, vaikka muutama minnuutti piisais.

Sillon ku vettä ei vielä tullu raanasta, ves haittiin kaivosta. Melekein joka talon pihassa oli kaivo. Mummulassa oli semmonen vinttikaivo. Meillä on veivikaivo, joka on vieläkin kasteluveen ottopaikka.

Kaivo oli monitoimilaitos sillon ennenku jääkaapit ylleisty. Kesällä sinne laskettiin narun varassa maitohinkki ja kaivosangossa voipytty. Siellä ne pysy kylymänä.

Kommuutin päällä oli silimikooli. Siitä pestiin silimät ja käit joka päivä. Alakoulun opettaja opetti että ”kasvot ja kädet pitää pestä joka aamu ennen kouluun tuloa. Talvella kovien pakkasten aikana voi peseytyä jo illalla valmiiksi.”

Työviikon päätteeks, lauantai-iltana käytiin saunassa. Pienenä kuulin, että amerikkalaisilla on 5-päivänen työviikko, niillä on vappaat lauantait. Minä kysyn, että käykö ne sitte perijantaina saunassa?

Joskus haittiin saunavettä Lintupurosta ku kaivossa oli ves vähissä. Se puroves tuntu pehemoselta ja se oli het ku silikkiä. Talavella sulatettiin lumesta pesuvettä. Sai siinä öysätä erräänkin napullisen lunta saunan pattaan että sai vettä tarpeeks.

Kesällä mentiin jonku kerran pyykkirantaan vaatteita pesemään. Kottikärryllä mennä kolisteltiin pyykit pärekopassa.Rannassa äiti laitto valakean vespaan alle ja alako pyykkäämään. Myö kersat ongittiin. Särkiä sieltä järvestä nous. Niitä käristettiin pyykkipaan alla. Ei niissä palijon syömistä ollu, mutta olipahan mukava häärätä.

Sitte meillekin vejettiin vesjohto. Sukulaismies kaupungista oli tullu käymään Kyyjärvellä ja se tuli sitä ihimettä kahtomaan. Se aukas raanan ja anto veen juosta ison aikaa. Äiti sillon huomautti, että ei myö olla nyt kerrostalossa. Meillä ves tulloo meleko kylymänä het ku raanan aukasoo.

Totta se aatteli, että nyt meilläkin vesmittari pyörii.