Kyyjärven verkkolehti | elokuu 2012
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Esteri Turpeinen saateltiin Kyyjärven kirkkomaahan

Aino Esteri Turpeinen siunattiin Kyyjärven kappelissa perjantaina 17.8.2012. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Kyyjärven kirkossa.


Tauno Möksy siunattiin haudan lepoonKalevi Kantanen siunattiin haudan lepoonIrma Mäkelä saateltiin haudan lepoon

Katso lisäkuvat   

Irma Mäkelä saateltiin haudan lepoon

29.7.2012 Kyyjärven mediamyllärit ry / Paula Huumarkangas & Aaro Toppinen

Irma Helena Mäkelä siunattiin Kyyjärven siunauskappelissa perjantaina 27.7.2012. Muistotilaisuutta vietettiin Kivirannassa lähiomaisten ja lähimpien ystävien kera.

Irma Helena Mäkelä os. Malin syntyi Kivijärvellä 20.3.1957. Hänellä oli neljä vanhempaa sisarusta ja yksi nuorempi. Heidän isänsä Aaro kuoli Irman ollessa lukiossa ja äitinsä Anna siunattiin haudan lepoon keväällä 2008.

Lapsuutensa ja nuoruutensa Irma vietti Kivijärven Lahdenperällä. Nuorempana hän oli kova tyttö uimaan. Lukion Irma suoritti Karstulassa ja toimi siinä samalla ja sen jälkeen baariapulaisena Kivijärvellä. Hän oli myös aikoinaan töissä Kivijärvellä olleessa autoliikkeessä tehden ”vähän kaikkea”, autojen kauppakirjoja, sihteerin töitä, siivousta ja kahvin myyntiä.

Irma oli myös aikoinaan postissa töissä niin Kivijärvellä kuin myös Kyyjärvelläkin Kumpulassa. Tämän jälkeen hän perusti oman yrityksen ”Irman turkis” kouluttauduttuaan turkisompelijaksi. Useampia vuosia hän ompeli erialisia turkis- ja nahka-asuja ja asusteita. Valitettavasti astman puhjetessa piti ruveta miettimään uusia työkuvioita. Irma hoiti kotonaan hoitolapsia jonkin aikaa, mutta ehkä tärkein ja tunnetuin työsarka löytyi kuitenkin Nopola Newsistä ja sen taustalta. Hän oli alusta saakka - yli seitsemän vuoden ajan - ideoimassa ja kehittämässä Nopola Newsiä. Irman nimiehdotus oli vertaansa vailla, kun Kyyjärven Mediamyllärit ry perustettiin vuonna 2006. Hän toimi Mediamyllärit ry:n hallituksen sihteerinä useamman vuoden ajan. Myllyllä Irma tunnettiin ja muistetaan iloisena, valoisana ja räväkkänäkin persoonana ja juuri sellaisena henkilönä, jota yhteisöllisyys kaipaa. Irman lupsakat, murteella kirjoitetut jutut Nopola Newsissä ja hauskat sattumukset saivat runsaasti myönteistä palautetta aina ulkomaita myoten ja toivat näin varmasti piristystä monen ihmisen elämään ja arkeen. Irma oli mukana myös Saunakylän pvy:ssä toimien yhdistyksen sihteerinä yli 25 vuotta.

Avioliiton hän solmi kyyjärveläisen Hannu Mäkelän kanssa vuonna 1978. Avioliitosta syntyivät lapset Anu, Mika ja Paula. Kyyjärvelle Hannu ja Irma muuttivat 80-luvun alkupuolella Hannun kotipaikalle Saunakylälle asuttuaan ensin jonkin aikaa yhdessä Kivijärvellä.

Yllättävä ja vaikea sairaus vei lopulta voimat ja hän nukkui pois 14.7.2012. Häntä jäivät kaipaamaan puoliso Hannu, lapset perheineen, sukulaiset ja lukuisa joukko ystäviä.

Siunauksen kappelissa toimitti Karstulan khra Maria Lyly, kanttorina oli Minna Erkkilä ja suntiona Alpo Noponen. Muistotilaisuudessa Kivirannassa puhui kirkkoherra, laulettiin yhdessä virsiä, muun muassa Suvivirsi, mikä oli Irmalle itselleen mieluinen virsi. Virren sanat ”Kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen” kuvastavat hänen mieltymystään kukkiin ja puutarhanhoitoon. Adressit luki Andeliina Noponen ja Päivi Kainulainen.