Kyyjärven verkkolehti | helmikuu 2013
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Markku Möksy saateltiin Kyyjärven kirkkomaahan

Markku Henrik Möksy siunattiin lauantaina 16.2.2013 Kyyjärven kappelissa. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Kivirannassa.


Kiitämme osanotostaAntero Aho siunattiin Kyyjärven kirkkomaahanVesa Peltola nukkui pois

Katso lisäkuvat   

Antero Aho siunattiin Kyyjärven kirkkomaahan

8.2.2013 Olavi Vallivaara

Antero Aho siunattiin perjantaina 8.2.2013 Kyyjärven kappelissa. Hautauksen jälkeen muistotilaisuus oli Kirkon seurakuntasalissa.

Antero Matias Aho syntyi 22.4.1925 Juho ja Maria Ahon perheeseen Karstulan Vastingin Heinämäkeen. Hänellä oli kaksi siskoa ja veli. Lapsuuden vuodet olivat Vastingin Ketolassa ja kansakoulusta hän pääsi opiskelemaan Jyväskylän Lyseoon. Yhdessä vanhemman veljen Olavin kanssa asuttiin kortteeripaikassa Jyväskylässä, jonne vanhemmat lähettivät viikottain linja-autolla ruokaa. Isänmaan ääni kutsui sodan loppuvaiheissa 17 vuotiaan "parrattoman pojannulikan" (Anteron omia sanoja lainaten) sotarintamalle. Sota vei vanhemman veljen, mutta Antero säästyi. Hän valmistui ylioppilaaksi sodan jälkeen ja pääsi lukemaan teologiaa Helsinkiin. Hän vaihtoi kuitenkin alaa ja luki opettajaksi Jyväskylässä. Ensimmäinen opettajanpaikka ennen varsinaista valmistumista oli Kyyjärven Oikarin koululla v.1950. Siellä hän tapasi tulevan puolisonsa kyyjärveläisen Anna-Liisa Pölkin, johon rakastui "ensi silmäyksellä". Heidät vihittiin avioliittoon Anna-Liisan kodin, Keskisen, pihamaalla elokuussa 1951. Avioliitosta syntyivät pojat: Markku, Juhani, Heikki ja Ilkka-Matti.

Oikarin koululta Antero ja Anna-Liisa siirtyivät v.1952 Karstulan Kangasahon koulun opettajiksi. Sen jälkeen Antero opiskeli ja pätevöityi kansakoulun opettajaksi. Vuosina 1954-59 he olivat Kivijärven Saunakylän koulun opettajina ja lyhyempiä jaksoja Alavieskassa, Vetelin Kalliojärvellä, Kurikan Korvenkylässä ja Soinin Kukonkylässä.Vuosina 1966-71 he olivat opettajina Keiteleen Pahkamäen koululla. Viimeiset vuodet ennen eläkeikää vuodesta 1971 lähtien Antero toimi opettajana Jämsän keskustassa olevalla Vitikkalan koululla. Jämsästä he myös hankkivat oman kerrostalo-asunnon, jossa elivät eläkevuosia.

Perheen pysyvä asuinpaikka oli Kyyjärven Pölkissä oleva "Liisanniemen" mökki, joka rakennettiin 1950-60 luvun taitteessa. Siellä perhe vietti kesät Anna-Liisa vaimon synnyinseudulla. Se on ollut perheenjäsenille tärkeä paikka. Pekka-enon maatilalla oltiin heinätöissä, kalastus ja metsästysharrastukset löytyivät pojille. Antero harrasti kalastusta ja teki itse katiskoja. Hän oli luonteeltaan tutkija ja syventyi mielellään kirjojen pariin. Hänet tavallisesti löysi kotoa ja mökiltä kirja kädestä. Hänen intohimonsa oli kirjat. Uskonasiat ja hengellinen kirjallisuus olivat hänelle tärkeitä. Anteron oli rauhallinen ja puheissaan selkeä ja perusteellinen Hän hallitsi retoriikan taidot. "Liisukki" vaimoaan hän rakasti yli kaiken ja toi sen päivittäin julki sanoin. Heidän yhteinen avioliitto kesti 55 vuotta. Anna-Liisa saateltiin Kyyjärven kirkkomaahan lokakuussa 2006. Vaimonsa kuoleman jälkeen Antero sairasteli. Hän viimeiset vuotensa oli Jämsän Lukkolan hoivakodissa, kun ei enää yksin kyennyt asumaan kotonaan. Hän nukkui pois tästä ajasta 24.1.2013. Anteroa jäivät kaipaamaan pojat perheineen, nuorempi sisar Helena sekä Anna-Liisan sisarukset ja muut läheiset.

Anteron siunauksen toimitti Kyyjärven seurakunnan khra Olavi Vallivaara, kanttori Minna Erkkilä ja suntio Alpo Noponen. Sotaveteraanien seppeleen laskivat Yrjö Peuranen ja Kalevi Koskinen. Muistotilaisuudessa seurakuntasalissa adressit lukivat Anteron pojat: Juhani ja Heikki. Markun tekemän muistokirjoituksen luki Ilkka-Matti. Kirkkoherra piti puheen samoin Anna-Liisan veli Martti Pölkki, sisar Maikki Piispanen, Taisto Lahtinen ja Helena sisar muisteli veljeään sekä omat pojat isäänsä. Välillä laulettiin ja kuultiin lastenlasten ja läheisten hienoja musiikkiesityksiä.