Kyyjärven verkkolehti | syyskuu 2005
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppanit

Yhdistämistä ja hajauttamista

4.9.2005 Aaro Toppinen

Nopola Newsin seuraava kehitysvaihe pitää sisällään sähköisen ja painetun median yhdistämisen, tiedontuottamisen hajauttamisen sekä paljon muuta.

Maaseudun Kehittämiskeskus Viisari ry:lle jätettiin 16-sivuinen hankesuunnitelma ja -hakemus elokuussa. Hankkeen hallinnoija on Kyyjärven kunta ja suunniteltu kesto 31.6.2006 saakka. Aikataulu tulee olemaan erittäin tiukka. Suunnitelmaa ei kannata tässä yhteydessä yksityiskohtaisesti selittää, mutta ohessa muutamia poimintoja tavoitteista.

Aktivointityö ja koulutus suoritetaan loppuun.

Hankkeen aikana tutkitaan ja selvitetään sähköisen ja painetun median yhdistäminen. Aineisto tuotetaan ensin sähköisessä muodossa Nopola Newsiin ja sieltä tehdyillä muutamilla valinnoilla muodostuu valmiiseen mallipohjaan sidottu painokelpoinen tuote. Mallipohjia voi olla erilaisia eri toimijoilla; kuntiedote, seurakuntaviesti, urheilulehti esimerkkeinä. Kyyjärvi on tosin ehkä liian pieni paikkakunta useaan eri julkaisuun, mutta kuntatiedote tultaneen ainakin korvaamaan laajemmalla painoksella. Ja kun tämä tästä jatkossa laajenee, niin onpahan kehittämisen arvoinen asia seudullisestikin.
Ostos- ja menovinkkien ylläpito hajautetaan suoraan yrityksiin ja se tuo aivan uudenlaisen mahdollisuuden myös painetun median hyödyntämiseen. Internetissä tila ei tuota ongelmaa, joten mainoksia voidaan syöttää järjestelmään lähes rajattomasti. Sitten valitaan ne, jotka julkaistaan Nopola Newsin puolella sähköisinä ja ne, joista tehdään esimerkiksi ilmaisjakelulehtisiä, tuoteluetteloita tai muita mainoksia valmiille pohjille. Painotalonkin voi kilpailuttaa ja valita vapaasti, kunhan ne vain tukevat Nopola Newsin standardia :-)

Ostos- ja menovinkkien ylläpito siis hajautetaan suoraan yrityksiin. Kuvalliset ilmoitukset tulevat mahdollisiksi.

Lähimarkkinoiden synnyttäminen eli yksityishenkilöille suunnattu markkinapaikka, pörssi tai mikä nimi sille keksitäänkään. Idea on kuitenkin se, että järjestelmään voidaan laatia osto- tai myynti-ilmoituksia kuvan kanssa suoraan kotikoneelta. Tuttuja myyjiä tai ostajia ihan tästä lähikunnista, anonyymi-ilmoituksia ei voi jättää. Varmasti jokaisella on varastoissa ja ullakoilla tavaraa, jonka voisi muuttaa rahaksi tai vaihtaa johonkin.  Idea on saanut runsaasti kannatusta ja muutama kauppakin on tainnut jo syntyä. Markkinapaikka tulee omalta osaltaan varmasti lisäämään kävijöitä.

Nettiradion kehityssuunnitelmat eivät kalpene edellämainittujen rinnalla. Etäohjattavia laitteita ja lähetyksiä on tarkoitus kehittää ja testata. Pohjoisen Keski-Suomen kuntia yhdistävää seutuverkkoa tulisi nimenomaan hyödyntää siten, ettei ihmisten ja laitteiden tarvitse liikkua paikasta toiseen. Ainoastaan dataa liikutellaan. Etäohjaus on mahdollista toteutta useamalla eri tavalla joko ohjaamalla lähtevää signaalia tai sitten kierrätetään data "kotisohvan" kautta. Tarkoitus on kuitenkin yksinkertaistaa lähetystoimintaa ja mahdollistaa kustannuksiltaan edullinen vaihtoehto myös ympäristökunnille ja niiden toimijoille.

Minigallupit vaihtuvine kysymyksineen ovat jo arkipäivää muuallakin, mutta mainitaan nyt sekin tässä yhteydessä.
Tuleeko jo seuraavassa kehitysvaiheessa mahdollisuus kommentoida juttuja tai gallupkysymyksiä jätetään vielä arvailujen varaan. Ei makeaa mahan täydeltä, sanotaan.