Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2005
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Ei makeaa mahan täydeltä!

Saunakylän pvy:n muistelot jatkuvat Sulo Tammisen kokoamaa historiikkia mukaillen. Edelliset osat elo- ja syyskuun lehdissä.


Sadonkorjuun kiitosjuhla kirkossa

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Ei makeaa mahan täydeltä!

6.10.2005 Irma Mäkelä

Saunakylän pvy:n muistelot jatkuvat Sulo Tammisen kokoamaa historiikkia mukaillen. Edelliset osat elo- ja syyskuun lehdissä.

1970-luku
1970-luvun alussa järjestettiin pitäjää käsittäviä nappulahiihtoja, joissa oli sarjoja vanhemmillekin.
Yhdistys osallistui säännöllisesti Karstula-Kyyjärvi Pvy. välisiin viestihiihtoihin. Yhdistys osallistui myös hyvällä menestyksellä metsätaitokilpailuihin.
Kurssitoimintaa oli monessa muodossa. Karstulan maatalousnäyttelyihin yhdistyksemme otti aktiivisesti osaa.

Kuivaaja
Vuonna 1972 valmistui pitkään hankkeilla ollut verkkolavakuivuri. Puut uutta kuivaajaa varten kerättiin ilmaiskeräyksenä. Perustukset ja lattiat tehtiin talkootyönä. Kuivaajan puurakenteet, pannuhuoneen ja kuivaajan asennuksen suoritti Onni Saunamäki talkoohintaan.
Rahaa kuivaajaa varten perittiin viljahehtaarien mukaan, myös lainaa otettiin.
Kuivaajan hoitajana toimi pitkään Kalevi Tourunen, nykyisin Raimo Tamminen.

Pilkkikilpailut
Vuonna 1974 pidettiin yhdistyksemme järjestämät pilkkikilpailut Vipulammella. Toivomuksena oli saaduilla tuloilla lyhentää kuivaajavelkaa.
Osanottajia oli Vipulammella vain 18. Tappiota tuli.
Vipulammin kisat aloittivat perinteiseksi kevään tapahtumaksi tulleen pilkkikisasarjan. Kilpailupaikka vaihdettiin Mustanlammen jäälle.
Tappiokin vaihtui jo toisissa kilpailuissa voitoksi, vaikka palkintoja ei silloin kerätty yrityksiltä.

Kylänraitit siistiksi kampanja
Vuonna 1979 alkoi kylänraitit siistiksi kampanja. Siitä lähtien on pidetty tienvarsien puhdistustalkoot keväisin. Perhon rajasta Ahopellon tienhaaraan asti.
Kampanja on muodostunut hyödylliseksi ja hauskaksi talkookahvikesteineen. Saman vuoden toiminnasta mainittakoon retki Ähtärin eläinpuistoon.

1980-luku
Tavanomainen ompeluseura- /tupailta -toiminta oli yhdistyksemme toiminnan perustana myös 1980 luvulla.
Kokouksiin on pyydetty alustajia mm. Jukka Lauttamäki on käynyt useita kertoja.
Vuonna 1980 hankittiin rikkaruohoruisku.
1981 perinteisten tempausten lisäksi oli traktorinkyntökurssi, jonka piti koneagrologi Mennala. Kurssin tärkein teema oli aurojen asennus. Osanottajia oli ympäri pitäjää, kaikkiaan 35.
Nuoriso-ohjaaja Pekkasen vetämä kylätapahtuma kesän alussa 1983 oli Kumpulan koululla. Yhdistyksemme vastasi puffettipuolesta.
Saunakylän joukkue voitti Kumpulan köydenvetokilpailussa, joten kumpulaiset joutuivat nielemään monta makkaranpalaa harmiinsa. Näin ollen ravintolan tuotto oli runsas.
Rahat luovutettiin Saunakylä-Kumpula vanhustentalohankkeeseen.
Vuonna 1984 hankittiin uusi kahviastiasto.
Agrologi Jukka Lauttamäen jälkeen on  meille neuvoja antanut omassa pitäjässä asuva agrologi Urho Väisänen. Kursseja on ollut edelleen useita, kurssiohjaajan palkan on maksanut Kyyjärven maatalousseura.
Metsätupaillat alkoivat vuodesta 1985 jatkuen joka vuosi perinteisinä. Ensikerralla Veikko Lähdemäki diasarjoillaan antoi arvokasta tietoa metsänhoitoon.

Nimiasiaa
1980 luvun puoliväsissä tulivat muotiin kylätoimikunnat. Puhetta on ollut sen perustamisesta myös tänne Saunakylään, mutta kun huomasimme, ettei kylässämme ole enää koulua eikä kauppaa ja kun kylällä toimii rinnakkain Saunakylän Vapaakirkko ja Pienviljelijäyhdistys, joissa osittain toimii samoja henkilöitä, niin miksi hajoittaa pienet voimat kolmanteen, kun on jo rekisteröity yhdistys olemassa.
Olemme toimineet samalla kylätoimikuntana Pvy:n lipun alla ja kiitokseksi on sanottava, että kunnan päättäjät ovat meidät hyväksyneet tasaveroisina muiden kylätoimikuntien joukkoon.

60-vuotisjuhla
Vuonna 1985 yhdistyksemme täytti 60 vuotta. Juhlapäivä vietettiin "työnmerkeissä" joulumyyjäisten puitteissa.

Kuivaajaremontti
Vuonna 1986 tarvittiin taloudellisia voimavaroja, kun oli tiedossa kuivaajan uunin ja pannuhuoneen uusiminen. Vanha uuni myytiin huutokaupassa.
Uuden pannuhuoneen tekivät ja asensivat Tarmo ja Ilpo Ojala. Nipin napin selvittiin ilman lainoja.

Tienviitat
Saunakylän tienviitta ja kyläkilvet saatiin 1987. Anomus tehtiin Keski-Suomen tiemestaripiirille agrologi Urho Väisäsen asiantuntemusta apuna käyttäen.

Kuntohiihtolatu
Kuntohiihtolatu raivattiin Rikkisestä Harjunniemen kautta Metsolan kämpälle. Hiihtäjiä oli kyllä melkoisesti. Radan pohja oli vaikea tasoitella ja aukeita paljon, joten latu oli paha menemään tukkoon.
Nyt radan suunta on muutettu Rikkisestä Petäisen hirvikämpälle. Suunta on helppohoitoisempi ja kuntohiihtäjiä on ollut runsaasti. Yhdistykselle hankittiin oma latuhöylä ja Antti Mäkelä on kuntoladun hyvin kelkallaan aukaissut.

Retkeily
Vuonna 1989 tehtiin retki Tampereen Särkänniemeen, vallankin lapsilla oli hauskaa. Tämän jälkeen on retkiä tehty Vaasalandiaan, Keuruun Ellu-laivaretki, sekä maatalousnäyttelyihin mm. Kyyjärven Osuuspankin järjestämällä kyydityksellä.
Viime vuosina on tehty talvisin uimareissuja. Linja-autot näillä retkillä ovat olleet täydessä lastissa. On käyty mm. Härmän, Kivitipun, Summasaaren sekä Vaasan Tropiclandian kuntokeskuksissa.

Vielä tätä riittää marraskuun numeroonkin!