Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2005
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Tuomaksen auringonkukka kasvoi voittajaksi

Viime keväänä käynnistyi 4H-yhdistysten järjestämä alueellinen auringonkukkakilpailu. Kilpailukortit jaettiin kaikille ala-asteen oppilaille, ja heti kun siemenet saatiin multaan, saattoi kisa alkaa. Luvassa oli hyviä palkintoja...


Tavallista tohinaa

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Tavallista tohinaa

1.11.2005 Irma Mäkelä

Saunakylän pvy on saavuttanut kunniakkaan 80 vuoden iän. Jatketaan siis juttua. Edelliset osat ovat luettavissa elo-, syys- ja lokakuun numeroissa.

Tammisen Sulo teki suuren työn kootessaan Saunakylän pienviljelijäyhdistyksen historiikin 70 vuoden ajanjaksolta, jonka hän luki yhdistyksen 70- vuotisjuhlassa.

Juhlat pidettiin Kyyjärven ala-asteen tiloissa 23.4.1995. Kolmiyhteiset juhlat pidettiin hyvässä yhteishengessä Kyyjärven maatalousseuran ja Maa- ja kotitalousnaisten vuosijuhlien kanssa. Mukana oli Keski-Suomen maatalouskeskuksen ylintä johtoa. Huomionosoituksia saatiin paljon eri tahoilta.

Suomenselkämessut ja "jäätelöjuhlat"
Vuonna 1990 täällä Kyyjärvellä oli Suomenselkämessut. Saunakylän pvy sai jäätelömyynnin, ehkä useammankin järjestön kadehtiessa "bisneksiämme" ja meillä oli odotukset korkealla.

Lauantaina 14.7.1990 satoi, mutta oli vähän paussejakin ja lämpöä oli ilmassa. Niin uutterat myyjänaisemme saivat jonkin verran jäätelöä myytyä. Seuraava päivä sunnuntai 15.7. oli jatkuvaa sadetta ja kylmää, eipä silloin jäätelö maistunut vaikka messuilla kävijöitä oli yllättävän paljon.

Raskaan jäätelövaunun Keski-Suomen maitokunnasta oli hakenut Raimo Tamminen. Maanantaiaamuna, kun Hännisen Vilhon piti puolestaan lähteä jäätelövaunua viemään, niin tulikin tenka-tenka poo, kun huomattiin, että vaunu vuosi maitomaista nestettä. Joku edellisillan paikkojen raivaajista oli ottanut epähuomiossa virtatöpselin irti.

Soitettiin maitokuntaan ja he sanoivat, että eivät voi ottaa palautuksena pilaantunutta tavaraa. Palautuksen arvo olisi ollut noin 5000 markkaa. Onneksi messutoimikunta oli tehnyt vahinkovakuutuksen 1000 markan omavastuulla.

Maitokunnasta soittivat, että kaikki ei nähtävästi ole pilaantunut ja lupasivat lajitella pilaantuneet pois, sovittiin, että he lähettävät kylmäautossa jäätelöt Kyläkauppa Tenhuseen, Kumpulaan. Kylmäauto tuli. Sopimaamme alennushintaan Sulo Tamminen möi puolessa tunnissa reilut 1500 jäätelöä, joka yllätykseksemme oli priimatavaraa.
Näin saatiin vakuutuksen omavastuu ja vielä vähän myyntivoittoakin. Tätä tapausta on nauraen muisteltu jäätelöjuhlana.

Nykytoimintaa
Tupailtoja on pidetty perinteiseen tyyliin noin kymmenen kertaa vuodessa. Tämän vuosituhannen ensimmäinen tupailta pidettiin 14.1.2000 Irma ja Vilho Hännisellä. Illoissa on ollut 15-30 ihmistä mukana ja ne pidetään vuoron perään taloissa. Talonväki tarjoaa tarjoilut sekä järjestää arpajaisvoitot. Päävoittona on yleensä täytekakku, jonka lisäksi pari kolme pienempää voittoa. Hatunnoston arvoinen suoritus on aina Sulon arvanmyyntitaito.

Tupaillat ovat rattoisia kokoontumishetkiä, joissa kuullaan toisten kuulumiset. Kävijöiden ikärakenne on tosin hieman muuttunut, koska lapsia ja nuoria ei kylällä ole entiseen malliin.

Perinteisiä pilkkikilpailuja ei ole pidetty 2000 luvulla kuin vuonna 2002, mutta muutoin on kyllä aherrettu. Pilkkikilpailuissa osanottajia on ollut runsaasti, useana vuonna puolentoista sataa. Kilpailijaporukan lisäksi yleisöä on tullut kaksin verroin seuraamaan jännittävää kisaa. Rannalle on järjestetty tikanheitto- ja naulanlyöntikisoja yleisön ratoksi. Ravintolassa on ollut tarjolla mm. grillimakkaroita, kahvia ja leivonnaisia, jotka ovat maistuneet hyvin ulkoilevien ihmisten suihin.

Joulumyyjäiset on pidetty joka vuosi. Aiemmin myyjäisiä vietettiin kylällä taloissa, Ipon (Ilmari Paananen) suuri tupa oli useana vuonna täpösen täynnä myyjäisväestä. 11.12.1998 myyjäiset olivat Juoksuahossa, sen jälkeen pvy:n joulujuhlaa/myyjäisiä on vietetty Kumpulan koululla, jonne olisi tarkoitus tänäkin vuonna kokoontua. Väkeä tilaisuuksissa on aina ollut reilut 50 henkeä ja joulupukkikin on muistanut tulla joka kerta tarkistamaan onko oltu kilttejä, ja onhan sitä varmaankin oltu, koskapa pukin lahjasäkki on aina ollut pullea.

Valkeislammin virkistysalue
Pienviljelijäyhdistyksen syyskokouksessa lokakuun 19 päivänä 2001 päätettiin Valkeislammin virkistysalueen perustamisesta, johon päätettiin hakea rahoitusta Maaseudun kehittämisyhtiö Viisari ry:ltä. Maa-alue ja lampi on vuokrattu Metsähallitukselta.

Vuoden 2002 kevään ja kesän aikana pidettiin Valkeislammin rannalla ahkerasti talkoita, joissa väkeä oli aina runsaasti mukana. Itse rakentaminen alkoi keväällä kodan pohjan tasoittamisella, routaakin oli vielä maassa. Kotaelementit tilattiin valmiina, mutta pohjavalut ym. perustyöt sekä kodan pystytys tehtiin talkoovoimin, pukukoppia ja vessaa rakennettiin siinä ohella. Kodan tulipesän varusteet Antti Mäkelä teki kotonaan.

Historiallinen ilta koettiin 9. elokuuta 2002, jolloin vietettiin Valkeislammin kodalla ensimmäisen kerran tupailtaa, tai olisikohan parempi sanoa kotailtaa. Illan tuotto arpa- ja kahvikassoineen oli 102,65 euroa.

Kodalla on vietetty ahkerasti erilaisia tapahtumia. Mm. Kyyjärven seurakunta on ollut tervetullut pitämään yhteisvastuumyyjäisiään. Paikalle on saapunut aina runsain määrin yleisöä.

Tilastotietoa
Jäseniä Saunakylän pienviljelijäyhdistys ry:llä on tällä hetkellä 79, joista miehiä 39 ja naisia 40. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Raimo Tamminen alkaen v.2001 ja varapuheenjohtajana Antti Mäkelä, sihteerinä Irma Mäkelä alk. v.1990. Kunniapuheenjohtajan arvo on ansaitusti yhdistyksen entisellä puheenjohtajalla Sulo Tammisella.
Onni Ojala, Antero Ohranen, Lauri Tamminen, Antti Mäkelä, Irma Hänninen ja Irma Mäkelä ovat kuuluneet useita vuosia johtokuntaamme.

Onnea ja menestystä kahdeksankymppiselle, hyvältä pohjalta on hyvä jatkaa!