Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2005
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Lasten riemua uusissa tiloissa

28.10.2005 Heli Auranen

Päiväkotilapset muuttivat syyskuun alkupuolella uusiin ja asianmukaisiin tiloihin.

Toiminta päiväkodissa on pikku hiljaa palautumassa ennalleen. Touhua riittää jokaiselle päivälle. Aamut aloitamme aamupiirillä, jossa tutustumme kuvien avulla tulevan päivän ohjelmaan. Penkillä vaihdamme myös kuulumisia puolin ja toisin. Eräs lapsi tokaisi hoitajalle, joka oli käynyt parturissa: "sulla on uusi tukka, ootko ostanut sen kaupasta?"

Aamupiirin jälkeen jakaannumme neljään pienryhmään. On satuilua, askartelua, pelejä, maalausta, muovailua, leikkejä, leipomista yms. viikko-ohjelman mukaisesti. Eräänä aamuna 3-vuotias poika oli maalannut vesiväreillä. Hetken päästä hänet löydettiin vessasta paperin kanssa. Poika meinasi pestä paperin puhtaaksi, että saisi maalata uuden maalauksen. Siinä olivat säästötavoitteet mennet hyvin perille. Kerran viikossa käymme myös liikuntahallilla harjoittelemassa perusliikuntataitoja ja tutustumassa erilaisiin liikuntavälineisiin. Eräänä päivänä tulimme liikuntahallilta ja kävelimme sievässä jonossa. Kun pääsimme päiväkodin pihamaalle saivat lapset lähteä juoksemaan omin päin. Erään pojan kommentti oli:" No nyt juostaan niin, että vimpulat heiluu!" (tarkoitti varmaan, että hippulat vinkuu).

Aamun toiminnan jälkeen ulkoilemme kauniisti aidatulla pihamaalla tai teemme tutkimusretkiä metsään tai muuten vaan tutustumme kävelyretkillä omaan kotiympäristöön. Päiväkodin pihapiiri kaipaisi vielä ehostusta. Eräs poika totesi: "kun täällä ei oo mitään tekemistä."

Ennen päiväruokailua ruoka-apulainen kattaa pöydän ja kutsuu toiset lapset syömään. Ruokarukouksen ja käsien pesun jälkeen päästään omille pöytäpaikoille syömään. Hyviä ruokailutapojakin on harjoiteltu. 5-vuotias poika kysyi ruokapöydässä:"onkos tämä vasemmankäen haarukka?"

Ruokailun jälkeen lapset kömpivät omiin sänkyihinsä lepäämään ja satua kuuntelemaan. Leikin ja touhun tiimellyksessä pienet unetkin maittavat.

Loppupäivä kuluu leikkien, pelien ja mukavan yhdessä olon merkeissä. Kerran kaksi poikaa oli pikkuhuoneessa leikkimässä ja laittoivat oven raolleen. Hoitaja meni kurkistamaan, mitä pojat touhuavat. Lapset olivat riisuneet vaatteensa ja heillä oli enää alushousut jalassa. Hoitajalle he tokaisivat:"Me ollaan leikisti menossa saunaan."

Jokainen kasvattaja kohtaa pieniä ja isoja tahojen taisteluita päivittäin. Kannustavassa ja arvostavassa ilmapiirissä on mahdollisuus leikkiin, nauruun, välillä itkuunkin ja yhdessä kasvamiseen. Kasvamiseen tarvitaan tukea toisilta, syliä ja pään silitystä, mutta myös uskallusta onnistua ja epäonnistua. Päivähoidon perusajatuksena on luoda viihtyisä ja turvallinen toimintaympäristö, niin että se edistää ja tukee lasten tasapainoista kasvua, kehitystä ja oppimista.