Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2005
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

JOTA - raportti

1.11.2005 Eevaliisa Hakola

JOTA vuosimallia 2005, järjestyksessä numero 48 on takana ja arkistoitavissa. Raportin kirjoittaja ja kuvaaja Erik Holmberg.

Kyypartion viralliset tulokset on nähtävissä lokikirjoista ja JOTA-raporteista, siis niistä virallisemmista. Asematunnus oli aiempien vuosien tapaan OH 6 SUF ja tällä kertaa aseman boss oli Henkka Palonen (OH6 KFT) Kaverina eli second operatorina oli Pertti "Keppi" Lounela Korpilahdelta. Kyypartion JOTA sujui edellisten vuosien tapaan rauhallisessa puuhastelussa radioiden parissa vastaanottaen ja lähettäen viestejä.

Paikka oli perinteiseen tapaan Sahapakka. Siellä Tuulan ja Matin tiloissa hommat hoituivat mukavasti- ei pääse tuiskut ja pakkaset häiritsemään. Tosin tänä vuonna oli suunnitelmissa viettää JOTA-viikonloppu metsässä, mutta meistä riippumattomista syistä tilaisuus pidettiin jälleen kerran entisissä ympyröissä...    Tilaisuudessa vieraili pitkän linjan radiomies Kalevi Häkkinen Uuraisilta. Hän toi tullessaan mm. vuosimallia -42 olevan radiovärkin eli Bertta radion, se oli viime sodan kalustoa. Nykyaikaa edusti tietokone jolla yhteyksiä myös otettiin (ei JOTI vaan JOTA yhteyksiä.)    Kalevi on muutenkin mielenkiintoinen persoona, pitkänmatkan purjehtija joka mm. on ylittänyt Atlantin yksin. Senhän arvaa, että juttua riitti. Ainakin Henkka oli kovin kiinnostunut muustakin kuin radioyhteyksistä.

Yhteyksiä saatiin aika mukavasti, kaikkiaan 63 joista muutama ulkomaanyhteys. Pääkohteina olivat tietenkin muut JOTA-asemat tai muuten jamboreehen liittyvät. Juttua riitti. Yksi asia jäi kuitenkin "nyppimään". Tiedoittamisesta huolimatta kiinnostus tilaisuutta kohtaan oli kovin vähäinen. Meitä oli paikalla koko ajan vain neljä partion jäsentä sekä tietysti Tuula. Lisäksi paikalla kävi Pölkin Risto poikineen. Tungosta ei siis ollut. Lienee yksi syy koulun syysloma, mutta ei se kaikkea selitä. Nykyihmiselle on radio hieman "outo rakkine", jonkinlainen taustamusan luoja. Telkkari ja tietokonekko ovat vieneet niin aikuiset kuin nuoretkin mennessään?

Kuitenkin radio on  edelleenkin varsin tärkeä laite tiedon välityksessä ja erityisesti juuri amatööriradiotoiminta. Silloin, kun muut välineet hiljenevät pystyvät radiot yleensä vielä toimimaan. Tämä tuli hyvin esille Tsunamin yhteydessä, radioamatöörit (ja osin tekstiviestit) pääsivät perille. Mutta nou hätä", ensi vuoden lokakuussa uusi yritys ja silloin ehkä jostain luonnon keskeltä, metsän kätköstä joten siihen saakka 73.     "Kyy Eki"