Kyyjärven verkkolehti | helmikuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Kuukauden runo

Tällä palstalla julkaisemme kyyjärveläisten kirjoittamia runoja.


Catherine Sillanpään töitä kirjastossaSatutunnin tunnelmia

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Kirjasto tiedottaa

Tuula Eerola

Kirjaston käyttö on pysynyt suurin piirtein samana kuin edellisenä vuonna huolimatta siitä, että väki kunnassa on vähentynyt.

Kirjaston aineiston monimuotoisuus on aikojen kuluessa lisääntynyt ja monipuolistunut. Kirjojen ja lehtien oheen tuli LP-äänilevyt, musiikki- ja satukasetit, kielikurssit, äänikirjat. Levyt muuttuivat CD-levyiksi, tuli videot. Tietokoneen myötä ilmestyivät CD-Rom -levyt ja DVD-levyt.

Aineiston muuttumisen myötä sen käsittelytapaa tulisi myös muuttaa. Kirjoja ja lehtiä voi lukea vähän huonompikuntoisinakin, ja niitä voi korjata, mutta av-aineiston kohdalla tilanne on erilainen. Kun CD- tai DVD-levy rikkoontuu tai vain naarmuuntuu, on se käyttökelvoton. Sen vuoksi levyjä ja nauhoja säilytetään erityisessä kotelossa. Kirjaston aineisto on huomattavasti suuremmassa kulutuksessa kuin yksityisissä kodeissa olevat levyt ja videonauhat, koska ne joutuvat kestämään kuljetuksiakin mitä erilaisimmissa repuissa, kasseissa, laukuissa. Toivomme, että sekä aineistoa että säilytyskoteloita käsiteltäisiin asianmukaisesti. Jos lainassa ollut aineisto on selvästi sillä lainauskerralla vahingoittunut, on asiakas velvollinen korvaamaan sen joko kokonaan tai osittain, riippuen sen yleisestä kunnosta ja vahingon määrästä.

Krjasto joutuu maksamaan tekijänoikeusmaksuja kuva-aineistosta eli video- ja DVD-tallenteista, jotta ne olisivat maksutta lainattavissa. Sen vuoksi tulisi ottaa huomioon, että kirjastoon hankitut tallenteet ovat kalliimpia kuin yksityisen kaupasta ostamat. Se ei koske kirja-aineistoa eikä musiikkia, ainoastaan siis video- ja DVD-tallenteita.

Kirjaston ulko-ovelta on poistettu palautuslaatikko, sen tilalla on seinässä luukku, mistä palautukset voi pudottaa sisäpuolella olevaan laatikkoon, mutta mielellään vain kirjoja ja lehtiä. Levy- ja videokotelot vahingoittuvat helposti, kun päälle pudotetaan kirjoja. Kirjaston aukioloaikoina kaikki palautukset ehdottomasti sisälle asti!

Koska aineisto monipuolistuu ja määrärahoja joudutaan supistamaan, on lautakunnassa tehty päätös, että CD-Rom -levyjä ei hankita ollenkaan toistaiseksi. Alueen seutuyhteistyötä tiivistetään koko ajan, ja aineiston yhteiskäyttöä kehitetään. Muista kirjastoista tilattu aineisto maksaa 1 euron riippumatta siitä, mistä se tulee. Kuljetus toimii kokeiluna vielä tämän vuoden, mutta puolen vuoden kokemus osoittaa, että olemme valmiita jatkamaan ja saamaan sen pysyväksi. Tämän vuoden kuluessa nykyinen kymmenen kunnan yhteistyöalue lisääntyy vielä, kun Viitasaari on liittymässä mukaan.

 Muistathan vielä, että jos henkilötiedoissasi tulee muutoksia, esim. osoite ja puhelinnumero, ilmoita meillekin, että voimme pitää asiakastiedot ajan tasalla. Kirjastosta asiakkaat saavat halutessaan käyttäjätunnukset, joilla voivat Internetin kautta käydä selaamassa tietojaan, uusia lainojaan ja varata lainassa olevaa oman kirjaston aineistoa. 

Antakaa palautetta, positiivinen kannustaa, negatiivinen pistää miettimään!