Kyyjärven verkkolehti | huhtikuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Rankametsässä

Alkaa olla se aika vuodesta, että klapikoneet ovat kovassa käytössä. Täållä nimitys on ihan yksinkertaisesti lapumylly.


Taimikoiden talvituhot

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Rankametsässä

21.4.2006 Irma Mäkelä

Alkaa olla se aika vuodesta, että klapikoneet ovat kovassa käytössä. Täållä nimitys on ihan yksinkertaisesti lapumylly.

Lapumylly on kone, joka liitetään traktorin perään ja työkseen se hienontaa puuta. Saunakylän pvy:llä on oma lapumylly, jota kyläläiset vuoronperään vuokraavat. Vanha myllyhän meillä oli viime keväänä etsintäkuulutettuna, mutta se löytyi onneksi ihan omalta kylältä käytön puutteessa unohtuneena.

Uusi mylly on viekas peli. Se pätkii, halkoo ja vie puut liiteriin. Helppoa kuin mikä. Helppoahan se on, jos on valmis rankakasa myllynvieressä, mutta...

Metsänharvennuksessa jää rankapuuta. Metsäkoneen kuljettajat kyllä ohi mennessään koneellaan karsivat ja katkovat rankapuut myyntipuun ohella. Heittävät vielä somiin kasoihinkin, jotta rankapuun keruu harvennushakkuulta on melkeinpä retkeilymeininkiä. Punttisalille ei kylläkään ole tarvis mennä. Touhua riittää, kun kerää rangat ja katkoo latvat ja heittää ne käsipelillä reen ikeeksi.

Mies vielä sanoi, että rankametsässä ollessa ei tarvitse käyttää ryppy- tai oikaisuvoiteita. Voi kuulemma olla ihan ihtesä.

No, mikäpäs täällä on heiluessa ja nauttiessa kauniista kevätsäästä. Kohta on meidänkin liiterin takana lapumyllylle syömistä, kunhan vielä muutama päivä jaksetaan hutkia.

Kun saadaan rangat liiterin viereen niin oottaakohan sitten mattopyykki. Kevätsäässähän kuivaa parhaiten kaikki, niin puut kuin matotkin. Ihmisen mielikin kevenee.