Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kyyjärven Sotaveteraanit ry 40-vuotias

Kalevi Koskinen / Terttu Sillanpää 25.5.2006

Kyyjärven Sotaveteraanit ry;n 40-vuotisjuhlaa vietettiin 10.3.2006 Kivirannassa.
Yhdistyksen puheenjohtaja Kalevi Koskinen toivotti osallistujat tervetulleiksi, aluksi pidettiin hilainen hetki kaatuneiden ja poisnukkuneiden veteraanien sisarten muistoksi.

Pekka Turpeinen ja Kalevi Koskinen esittivät hanurilla Kalervo Hämäläisen hitaan marssin "Veteraanin iltahuuto".

Ester Noponen lausui kirjoittamansa runot "Miehet, veljet" ja "Olemme yhtä".

Puheenjohtajan puheenvuorossa toivotettiin40-vuotiaalle onnea ja perustajajäsenille kiitokset aikanaan tehdystä yhdistyksen perustamispäätöksestä. Perustajajäsenistä oli enää paikalla Taito Löytönen, "aika on korjannut viljaa, sarka jo kynnetty on".

Todettiin yhdistyksen toiminnan olleen vuosikymmenien aikana varsin  toimeliasta ja tuloksia tuottavaa. On ollut vilkasta toimintaa, mm. tupailtoja, jotka usein olivat ns. nyyttikestejä. Illan päätteeksi jäljellejääneet naisten omatekoiset leivonnaiset huutokaupattiin ja kauppa kävi. Veteraanit saivat tuloja myös suorittamalla metsänraivausta, istutusta sekä ympäristön hoitoon liittyviä töitä, esim. Kyyjärven Sahan kohdalla tien luiskien niittoa  jälkisiivouksineen.  Lopputulos oli aina niin hyvä kuin vain veteraanien kunnia vaatii.

Myös pääsiäismyyjäiset huutokaupan muodosa kuului perinteisiin viime vuosiin asti. Tavarat hankittiin tai tehtiin itse ja hyvän meklarin ansiosta tulos oli hyvä.

Tulevaisuuden osalta veteraaniyhdistyksen toimintavastuu on siirtynyt nuoremmille sukupolville. On ilo nähdä, että he ovat ottaneet asiat sillä vakavuudella minkä tämä Suomella tärkeä asia vaatii.

Siitä, mitä Suomen veteraanit ja naiset tekivät noina sotavuosina, ei nuoremmat sukupolvet voi muuta kuin esittää nöyrät kiitokset. Ne olivat suuria tekoja isönmaalle.

Martta Aaltonen luki 20 vuotta sitten tehdystä muistiosta sen aikaisesta toiminnasta, mm. asuntojen rakentamisesta. Yhteistyönä saatiin tontti ja sille kaksi rivitaloa. Virkistys ja vapaa-ajan toiminta oli vilkasta, osallistujia työhön varojrn hankkimiseksi löytyi tarvittaessa. Myös kaunis tapa hankkia havuseppele veteraaniveljille ja sisarille aloitettiin sihen aikaan, tämä perinne jatkuu edelleen.

Kaarina Peurasen kertoi tekemässään muistiossa naisjaoston toiminnasta 20 vuotta sitten.

Tämän jälkeen olikin jo ruokailun, kiitosten ja loppuvirren aika.