Kyyjärven verkkolehti | elokuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Perintöveron kevennys leskille ja orvoille jo nyt

17.8.2006 Kansanedustaja Päivi Räsänen, kd

Kuulumisia eduskunnasta ei ole kuultu lomien takia. Kd:n puheenjohtaja Päivi Räsänen pelasti tilanteen ja toimitti luettavaa Nopola Newsin lukijoille. / AT

" Perintöveron kohtuullistaminen on oikea tavoite, mutta vaatimukset eivät saa olla vain poliittista populismia. Samalla on kyettävä osoittamaan, miten verokevennysten aiheuttama tulonvähennys paikataan. Kokoomuksen ja Rkp:n on katteetonta esittää vanhustenhoidon tai koulutuksen menojen lisäystä, jos samaan aikaa useita veroja aiotaan reippaasti keventää. Perintöveron kokonaan poistaminen merkitsisi lähes puolen miljardin euron lovea valtion tuloihin.

Perintöveron osalta kiireellisintä olisi korjata lesken ja alaikäisten lasten korkea verotus. Perintö- ja lahjaverolain suurimmat epäkohdat koskevat tapauksia, joissa eloonjäänyt puoliso tai perinnönjättäjän lapset joutuvat myymään kotinsa perintöveron takia.

Kansanedustaja Bjarne Kalliksen lakialoitteessa esitettiin perintöveron puoliso- ja alaikäisyysvähennykseen merkittävää korotusta. Puolisovähennyksen korottaminen nykyisestä 6 800 eurosta 50 000 euroon merkitsisi käytännössä useimmiten sitä, ettei perintöveroa menisi lainkaan, jos puolisoiden yhteenlaskettu netto-omaisuus jää alle 100 000 euroon. Jos pesään kuuluu asunto, johon eloonjäänyt jää asumaan, verotettava alaraja on vielä korkeampi.

Jos hallituspuolue Rkp kannattaa perintöveron poistoa, miksi hallitus ei tee edes Kalliksen aloitteen mukaista esitystä, kun aloitteen allekirjoittajia on yli 100 eli eduskunnan enemmistö? Perintöveron kohtuullistamista leskille ja orvoille ei tule lykätä seuraavalle vaalikaudelle. Vanhasen hallituksen on hoidettava se nyt.

Vaalien jälkeen perintöveron kevennystä tulisi jatkaa kohdentaen se pienimpiin perintöihin. Verottoman perinnön alarajaa tulee reilusti korottaa nykyisestä 3 400 eurosta. Perintöveron poistamista puolison ja lasten perinnöistä tulee vakavasti selvittää. Perintöveron uudistamisessa on lähdettävä liikkeelle räikeimpien epäoikeudenmukaisuuksien korjaamisesta. "

PÄIVI RÄSÄNEN
Kansanedustaja, puolueen puheenjohtaja (kd)