Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Katso lisäkuvat   

Hatunnoston arvoinen teko

4.11.2006 kuvat ja kuvatekstit V.H teksti H.A / V.H

Pölkin Einari laittoi historiankirjat uusiksi ja aloitti tervahaudan "polton" vanhaan malliin, niinkuin sen esi-isämme aikoinaan tekivät.

Niin se vain on, että talvellakin voidaan tervaa poltella, jos vain hommaan riittää yrittämisen halua ja rohkeutta sen suorittamiseen. Ja tätä kaikkea ja paljon muutakin löytyy Pölkin Einarilta, joka aloitti tervahaudan polton eilen Perjantaina kotipihansa tuntumassa Pölkin kylällä. Yleensä nämä nykyään näytöstyyliin tervahaudan poltot tehdään kesällä ja jotka ovat useimmiten isolla talkooporukalla valmisteltuja, jonkun esim. kyläyhdistysten organisoimia näytöksiä. Mutta harvoin tällaiseen suurempaan hommaan lähtee enää yksi ihminen, sillä työtä se teettää ja paljon tekijällään. Toki Einarillakin hyviä apulaisia touhussa mukana on.

Kannoista pilkottua tervasta tähän hautaan laitettiin n. 10 mottia ja palamisaika on arviolta 2-3 vuorokautta, joten vielä ehtii hommaa livenä paikanpäälle katsomaan. Sytytys tapahtui eilen perjantaina. Saas nähdä paljonko tervaa hauta tekijälleen antaa? Tervaskannoista poltettua tervaa tulee jokatapauksessa enempi, kuin samasta puumäärästä pystyynkolotusta tulisi.

Tietääkö kukaan milloin on viimeksi Kyyjärvellä tervaa haudassa poltettu? Olettaisin siitä olevan kuitenkin kymmeniä vuosia?

6.11.2006 No niin tervahauta on sitten pikkuhiljaa sammunut ja on inventaarion paikka. Tervaa haudasta tuli Einarin arvion mukaan noin 160 litraa. Kaikenkaikkiaan Einarin työ oli melkoinen, valvomisineen kaikkineen. Vielä maanantaina puoliltapäivin tervaa tuli hiljakseen putkesta, joten urakalle tuli mittaa lähes kolme vuorokautta.

Loppuun voidaan lisätä, että paljon hartiatyötä vaatinut suoritus oli melkoinen kultuuriteko Kyyjärvellä 2006.