Kyyjärven verkkolehti | joulukuu 2006
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kalajuttuja

1.12.2006 Sulo Tamminen / IM

Ennen kalastettiin särpimen saantimielessä.

Syötiin lahnaa, särkeä, muikkua, haukea suolakalana. Syötiin kalaperunoita, paistettiin voissakin ja talvella matikkakeittoa. Nykyisinhän puhutaan virkistyskalastuksesta.

Kalastusvälineinä on ollut verkkoja, mertoja, nuottia, vetokoukkuja, mato-onkia, katiskoita ja iskukoukkuja. Nykyisin on monenlaista viehettä. Kalaa on aina tullut vaihtelevalla onnella. Ehkä tämä saaliin vaihtelu on saanut saalista kertomiseen suurentelemisen aihetta.

VipuSamuli tapasi Lappajärven miehen. Lappajärven mies oli nähnyt, kun hauki kiersi itsensä Kärnän saaren ympärille ja otti hampain pyrstöstä kiinni. Kärnän saari on suuri, jossa on kymmeniä taloja. Samuli tuumi, jotta iso oli kala ja iso on Lappajärvi, mutta kalahan vain nähtiin, vaan ei saatu.

Meillä kotimökin luona on pieni Vipulampi. Eräänä päivänä tokasi hauki vetokoukkuun. Kun sen heitin maalle, kaatui sen alla metsää niin paljon, että kun kaskeksi poltin, niin sain kylvää viisi tynnyriä ruista.

Kun suutar Heikki ja Harjunniemen Matti olivat Luotojärvellä kalalla, nousi pieni ukkospilvi. Heikki meloi kopukan niin pilven rajaan, jotta Matin päässä satoi, eikä saanut kaloja. Heikki poutasäässä veti suuria ahvenia.

Kyyjärvi 22.11.2006 Sulo Tamminen