Kyyjärven verkkolehti | huhtikuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Maamiesseura Maamess 2007 -messuilla Tartossa

Kyyjärven maamiesseura teki retken Viroon 19.-22.4.2007: tutuistuimme maatilaan ja vapaa-ajan keskukseen, Tartoon ja Viljandiin messujen lisäksi.


Yllipojan uudet kujeetMetsänomistaja säästää selvää rahaa hoitamalla nyt nuoret metsät

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Metsänomistaja säästää selvää rahaa hoitamalla nyt nuoret metsät

17.4.2007 Jukka Kainulainen

Oikein suoritettu ja oikeaan aikaan tehty taimikonhoito vaikuttaa koko metsikön tulevaisuuteen; siitä saatavaan tuottoon ja tulevien vuosien työmäärään. Taimikon hoito on helppoa ja kannattavaa. Nyt se on vielä tärkeämpää, kun valtion tukien ehdot ovat muuttumassa.

Valmisteilla oleva uusi laki tullee voimaan vuoden 2008 alusta. Metsänomistajan kannalta on myönteistä, että taimikonhoidon Kemera-tuet lain myötä paranevat. Toisaalta nuoren metsän hoidon tuki heikkenee, ja tämän pitäisi nyt herättää kaikki nuoren metsän omistajat.
 
Nuori metsä kuntoon!
Jos taimikon varhaishoito on jäänyt vaillinaiseksi, se kostautuu metsän ensiharvennusvaiheessa. Jos laki astuu voimaan kaavailujen mukaisena, nuoren metsän hoidon ulkopuoliselta ostetun työn Kemera-tuki laskee vuodenvaihteessa noin 30 prosenttia. Itse tehdyn työn tuki taas nousee vähän.
 
Ulkopuolisilla työn teettävien metsänomistajien kannattaa siten hoidattaa vielä tämän vuoden aikana kuntoon ne metsät, jotka ovat 10-15 metriä pitkiä ja jotka kaipaavat harvennusta.
 
Miksi?
Uuden lain tavoitteena on suunnata töitä nykyistä voimakkaammin taimikoihin, joissa työ
on halvempaa ja metsänhoidollisesti vaikuttavampaa kuin nuorissa kasvatusmetsissä. Ajoissa tehdyillä taimikonhoitotöillä varmistetaan, että jo ensimmäiseen hakkuuseen on kasvanut myyntikelpoista puutavaraa. Hoitamattomassa taimikossa parhaatkin puut kärsivät, kun kilpailu valosta, ravinteista ja kasvutilasta heikentää tuotantopuun kasvua.
 
Metsänhoitoyhdistykset kannustavat hoitamaan taimikoita
Hoidon laiminlyönti aiheuttaa mm. puiden kasvun hidastumista, latvuksien supistumista ja korjaamattomia laatuvikoja sekä nostaa myöhempiä hoitokustannuksia jopa kymmeniä prosentteja.
Varhainen ja tunnollinen taimikonhoito on siis kannattava investointi.
 
Taimikon hoito on taloudellista ja hyvää metsänhoitoa. Aktiivinen metsänomistaja tekee tai teettää työt ennen kuin kasvatettavat puut alkavat kärsiä. Hoidettu metsä on tuottava, mutta töiden viivästyminen nostaa turhaan metsänhoidon kustannuksia.
 
METSÄPÄIVÄ
 
Kyyjärvenmetsänhoitoyhdistys järjestää 24.4.2007 klo 10:00 - 14:00 metsäpäivän Leppäahossa (Pietari Brahentieltä Leppäahontietä noin 2 km Riihimäkeen päin).

Ohjelmassa:

  • Hakkuunäytös Log.Bear telaharvesterilla
  • Nuorenmetsänhoitoa ja ennakkoraivausta
  • Uudet rahoitusehdot 2008
  • Puumarkkinatietoa
  • Makkaranpaistoa ja nokipannukahvia
     
    Koko maan tapahtumatarjonta on kerätty internetiin www.mhy.fi.