Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Nettiradiossa keskiviikkona: Kunnanvaltuusto

Kyyjärven kunnanvaltuuston kokous pidetään Kivirannan palvelukeskuksessa keskiviikkona 2.5.2007 klo 19.00.Yhteistyökumppanit

Ubuntua pukkaa

05.05.2007 Erkki Koivisto Mediamyllärit

Kiinnostus ilmaista käyttöjärjestelmää kohtaan kasvaa. Toimivia ja suht tehokkaita tietokoneita alkaa pölyttyä nurkissa, joten mitä tehdä?

Kyyjärven mediamyllärit ry. osti huhtikuussa erän käytettyjä tietokoneita, jotka meni edelleen kaupaksi jäsenille ja yhteistyökumppaneille kuin puolivarkain. Yksi jäi mylläreille mietinnän kohteeksi. Mitä tällä tehdään? Pari viikkoa siinä meni, kun pienestä vinkistä päätettiin laittaa siihen Ubuntu. No mikä ihmeen Ubuntu?

No, se on se Linux, se suomalaisen Linus Torvaldsin alkujaan kehittelemä käyttöjärjestelmä josta tuo Ubuntu on yksi versio. Ja mitä vielä, se on ilmainen käyttis jonka kuka vain voi laittaa vanhalle tai uudelle koneelle. Moni varmaan miettii, mitä tuolla vanhalla tietokoneella tekisi kun ei viitsisi ostaa siihen maksullista käyttöjärjestelmää. Kotikäytössä perushommat hoituvat Ubuntulla aivan hyvin, niin netissä surffailu kuin kuvien käsittely ja sähköpostin lukeminen ja tekstin käsittely. Joten, kodin kakkoskoneeksi aivan mainio käyttis, jopa ykköskoneeksi.

En ole mikään expertti näissä ohjelmistojen asentelussa mutta, parivuotta sitten asensin yhden linux version koneelle ja se vasta erikoinen homma oli, kun en noista "judo" hommista tiedä yhtään mitään, vai mitä sudoja ne oli. Googlettamalla, kuten nykyään sanotaan, löysin ohjeita joilla homman sain hoidettua suht kunnialla päätökseen. Tuon version jälkeen Linux on kehittynyt aimo harppauksin eteenpäin, käyttäjäystävällisempään suuntaan.

En tiedä mikä meni pieleen kun neljä tuntia imuroin tuota 7.04 versiota ja poltin levykuvan. Ei lähtenyt asentumaan sitten millään, ei ainakaan minun taidoilla. Joten imuroin tuon vanhemman 6.10 version (4 tuntia) ja ö,vot, siihen päivityksetja 7.04 päivitys päälle niin alkohan pelittää, ja ongelmitta. Laajakaistaliittymän nopeuden ollessa tuo puoli megaa, aikaa vierähtää tosi paljon. Päivityksiä latasin tuolla mylläreiden tiloissa nopealla yhteydellä, ettei aivan vuorokausitolkulla tarvii näitä asennella. Ensimmäinen kommentti tuli Aarolta, SE ON HIENO.

Nyt mediamylläreiden tiloissa on yleisölle tarkoitettu kone jossa pyörii Linuxin käyttöjärjestelmä. Tervetuloa tutustumaan Ubuntuun kun liikettä toimitiloissa näkyy. Tuossa vielä linkki lisätietoja varten.

www.linux.fi