Kyyjärven verkkolehti | kesäkuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

 

Katso lisäkuvat   

Huhtalan Irmeli - Kyyjärveltä kotoisin

3.6.2007 Tuula Härkönen / Mediamyllärit

Valokuvaaja Irmeli Huhtala 40v on Anteron ja Lahjan tytär.

Kuva on Irmelin työtä

Valokuvaaja-äiti vie aamulla lapset hoitoon - asuvat Espoon Kilossa - ja kiirehtii sitten Vallilaan työhuoneelleen. "Työni on kirjoittamista, kuvaamista, säätämistä etc.", kertoo Irmeli, "sitten kotiin, haen lapset, ruokaa, kylpy, TV:tä."

Isä Anterolla ja Irmelillä oli yhteinen näyttely Taivas on sininen ja valkoinen - isäni kuvia v.2004 Jyväskylässä ja sen jälkeen Paletissa. "Isä olisi valinnut kuvat toisin, koska hän on elänyt ne todeksi. Minulle ne ovat elokuvamaisia still-kuvia", muistelee tytär.

Mistä kuvasi tulevat?

Irmeli: On myytti, että kuvia ja ideoita vain pulpahtelee. Rajat ovat tarpeen; pakon edessä on saatava valmiiksi, siten taide on täysin verrattavissa tutkimukseen ja tieteeseen. Teorioita tarvitaan. --- Yleeensä ideat ovat selvittämättömiä ongelmia ja kysymyksiä, joihin haluan vastauksia. Käyn keskusteluja mieheni, kollegoiden ja kavereitteni kanssa."

"Hauska matka tuntemattomaan"

Irmeli valmistuu taiteenmaisteriksi. Hänen lopputyönsä Koti etsii ihmistä -näyttely oli esillä valokuvataiteen museolla toukokuun ajan. Sieltä se siirtyy eduskunnan kirjastoon ja myöhemmin kesällä Aulangolle Romani-forumiin.

Työ on herättänyt paljon huomiota. Yleensä mainokset on suunnattu valtaväestölle, mutta entä jos mainosten henkilöinä olisikin mustalainen-romani: "Se oli pitkä prosessi. Luin teorioita, opiskelin romanien historiaa ja kulttuuria. Jouduin monta kertaa tarkistamaan omia ajatuksiani. En halunnut esittää romaneja eksoottisena marginaaliryhmänä. Miten tuntemattomia he ovatkaan!"

Meillä kaikilla on ennakkoluuloja. Irmelin ei ollut helppo saada lupaa logojen käyttämiseen. Näyttelyn kuvat ovat enemmän kuin osiensa summa. 

Romanttinen Kyyjärvi:

"Kyyjärvi on minun lapsuuttani ja lomaa. Tuntuu hienolta pakata perhe ja tavarat autoon, ajaa läpi kesäisen Suomen ja muuttaa idylliin. Kuva on hyvin seesteinen: tyyni järvi, valkoiset koivun rungot, hiljaisuus ja valoisat yöt. Nautin aamuhetkestä - laitan kahvin tippumaan ja haen lehden laatikosta. Tuulen ääni, kun se lähtee pellolta: tilan tuntu on huikea.

Asiat näkee uusin silmin. Haluan välittää lapsilleni Kyyjärven kylämäisyyden. Kaikki tuntevat toisensa ja toisista pidetään huolta hyvällä tavalla."

Irmeli on tehnyt muutama vuosi sitten korttisarjan Kyyjärvestä.

Perhe: Ilkka valosuunnittelija, Milka 6v ja Hilda 4v. Liikunta: uinti, kävely, hölkkä; löhöily - kahviloissa istuskelu. Intohimo: kesä, New York.

PS. Jutun kuvat ovat Antero-isän ottamia näyttelyn avajaisissa.