Kyyjärven verkkolehti | kesäkuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Kotikontu huteralla pohjalla

Heinäladon orret täynnä. Tilanpuute antaa tilaa mielikuvitukselle pesänrakentamisessa.Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Rantakoivu, ritvakoivu

21.6.2007 Tuula Härkönen / Mediamyllärit

Puuni-sarja. Koivu on kansallispuumme ja myös minun puuni, sanoo koivunlehtipankin Ritva Jokinen.

Juhannus on  meidän perheemme tärkein juhla: silloin menimme naimisiin ja lapsemme ovat päässeet juhannuksena ripille. Kevään ja kesän raikkaus, vihreys ja tuoreus kulminoituu parhaiten koivuun: silmut, hiirenkorvat, täyden lehden vehreys, kertoo Ritva.

Topeliuksen Koivu ja tähti -tarina on klassikko, jota ovat lukeneet monet sukupolvet. Tähti kuljettaa pienet lapset vieraalta maalta rakkaaseen kotiin, jonka tunnistaa kotikoivusta. Koivun oksaan korkealle teki peippo pesän.. ja Lapsoset ketterät kotihaasta koivusta oksat taittaa..-laulut tulevat ainakin mieleen, muistelee Ritva. Koivu on niin suomalainen: saunavasta/vihta, valkokylkinen koivu ja sininen taivas tai rantakoivut kuvastuvat veteen.

Mitä muuta koivusta? Ritva jatkaa: Toki koivu on erinomainen polttopuuna - kauniita halkopinoja näkyy tien varsilla ja pihanperillä. Jalostustuotteita on paljon, mm. vaneri, koivulattia, paneli, huonekalut. Visakoivusta valmistetaan yksilöllisiä esineitä.

Tuntenevatko nykylapset koivuniemenherraa? "Pitääkö minun antaa koivuniemenherralla ennen kuin uskot / tottelet!" 

 

Ritva Jokinen: Perhe Kari ja kaksi lasta  Pankissa töissä vsta 1983,  Liikunta talvella hiihto, kesällä pyöräily, lenkkeily   Rentoutuu  nukkumalla   Huolestuttaa ilmaston muutokset  Motto Maasta se pienikin ponnistaa.

PS: Koivu - - -Saku Koivu!!

PS Tieto: ritva = hento lehtipuun oksa, koivujen ritvat, ritvakoivu.

Rantakoivu, ritvakoivu / tuuletarten tuutima / vienontuulen vilvehessä. / Voi, kun sua lemmin ma/ Sinä mulle riemujani / kesäilloin soittelit. (Ilmari Kiannon Rantakoivulleni-runon alku v.1898)