Kyyjärven verkkolehti | elokuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Tekes jalkauttanut väkeään maakuntiin

Näin kertoi kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen Viitasaarella.


Nopolanews Keksintöjen viikolle

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Tekes jalkauttanut väkeään maakuntiin

25.8.2007 Kyyjärven Mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

Näin kertoi kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen Viitasaarella.

Keksintöjen viikon tervehdyssanat lausui TE-keskuksen johtaja Heikki Aurasmaa. Tervehdyssanojen jälkeen puhujakorokkeelle nousi kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen. Ne, jotka ovat ministerin puheita kuulleet, osasivat odottaa desimaalin tarkkaa tietoa tilastoista ja asioiden taustoista sopivasti huumorilla höystettynä. Kenenkään ei tarvinnut tälläkään kertaa pettyä, sillä ensimmäiseksi ministeri totesi, että Viitasaarelle oli tullut syksy. Sää oli tosiaan edellispäivään verrattuna kolea, niin ulkona kuin aamupäivästä myös sisällä hallissa. Asia korjaantui iltapäivään mennessä molemmissa paikoissa.

Mutta sitten asiaan eli ministerin puheeseen. Yleisesti on tiedossa, että ikääntyvien ja työelämästä poistuvien määrä kasvaa räjähdysmäisesti vuoteen 2020 mennessä. Niin valtiovallan kuin kaikilla muillakin tahoilla riittää pohdittavaa, miten muutos pystytään hoitamaan mahdollisimman kivuttomasti. Kuulijat saivat täsmätietoa siitä, miten muutoksen ollaan valmistatutumassa. Käynnissä ja käynnistymässä onkin useita erilaisia hankkeita, yhtenä esimerkkinä terveysteknologiaan liittyvä Finnwell-hanke. Lisäksi saimme kuulla Eu-tasolla tutkittua tietoa tehokkuudesta ja tuottavuudesta erilaisilla mittareilla mitattuna. Joissain asioissa ollemme Euroopan huippulla, mutta esimerkiksi julkisella sektorilla tilaston häntäpäässä.

Varsinaiseen viikon teemaan liittyen ministeri antoi hyvin valmistellun ja tuhdin tietopaketin eri rahoituslähteistä ja mm. siitä miten ja mitkä tahot kannatta huomioida siinä vaiheessa kun idea jalostuu tuotteeksi ja tuotantoon saakka. Yllättävää oli kuulla, että ylivoimaisesti suurin rahoittaja onkin Tekes eikä esimerkiksi eri ministeröt. Lisäksi kannattaa muistaa, että Viitasaaren ja Saarijärven seutukunnat ovat Suomen parhaita tukialuetta heti Lapin jälkeen. Tätä asiaa ministeri painotti erityisesti. Hieno suuntaus on myös se, että Tekes on jalkauttanut henkilöstöään maakuntiin. Tällä pyritään tehostamaan kysynnän ja tarjonnan kohtaamista, ideoita ja rahoittajia.

Lopuksi kuulimme tiivistelmän Suomen keksintöjärjestelmästä. Käytettävissä on lähes kolmenkymmenen keksintöasiamiehen palvelut koko Suomessa. Keski-Suomessa heitä on kaksi, Innovaatioasiamies Jyväskylän yliopistossa ja keksintöasiamies Te-keskuksessa.

Valitettavaa oli, että ministerin puhe ajoittui aamupäivään, jolloin väkeä ei vielä kovin runsaasti ollut liikkeellä. Mutta ne, jotka olivat saivat todella hyvän tietopaketin. Nopola Newsin kannalta harmi, etteivät nettiradiovehkeet olleet mukana.

Ps. Kuvat jäivät Viitasaarelle, mutta niitä sitten jatkossa.