Kyyjärven verkkolehti | elokuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Ainutlaatuinen maanpuolustusjuhla Kyyjärvellä

Saimme kokea todella hienot juhlat täällä Kyyjärvellä viikonlopun aikaan.


Nettiradiossa maanpuolustusjuhla

Yhteistyökumppanit

Katso lisäkuvat   

Ainutlaatuinen maanpuolustusjuhla Kyyjärvellä

13.8.2007 Suvi Kantonen/IM

Saimme kokea todella hienot juhlat täällä Kyyjärvellä viikonlopun aikaan.

Keski-Suomen Sotilaslääni, Keski-Suomen Maakuntaliitto ja Kyyjärven kunta valmistelivat yhteistyössä tämän tapahtuman, joka kiertää vuosittain eri paikkakunnilla maakunnassa. Perjantaina pääsi tutustumaan Puolustusvoimien kalustonäyttelyyn ja Ilmavoimien Soittokunta soitti puistokonsertissaan niin iloista musiikkia, että yleisö olisi ollut valmis tanssahtelemaan vaikka asfaltilla.

Illan päätteeksi nähtiin nuorisotalolla vaikuttava dokumentti "Ihantalan ihme", kooste suurtaistelusta, jossa oli myös kyyjärveläisiä miehiä mukana, mm. Esa Oikari. Esa kertoikin radiohaastattelussa, että se oli kuuma taistelutanner ja kovin kokemus koko sodan aikana.

Lauantaina oli aluksi juhlallinen vakuutus yläasteen juhlasalissa, jonka jälkeen siirryttiin sankarihaudoille hartaus- ja seppeltenlaskutilaisuuteen. Oli hienoa katsella sitä 220 sotilaan joukkoa, lippukuntia ja ennen kaikkea niitä urheita sotiemme veteraaneja ja invaliideja, jotka vielä jaksoivat tulla paikalle.

Valatilaisuus tapahtui urheilukentällä, sotilaat nimettiin lentosotamiehiksi ja sen jälkeen olikin vuorossa ohimarssi ja ylilento. Uskoisin, että se teki yleisöön ja juhlavieraisiin vaikutuksen, jota ei unohda koskaan.

Ohimarssin jälkeen oli valalounas. Keittiömestari Timo Lahdelle sekä Maa- ja Kotitalousnaisille Seija Kainun johdolla täytyy välittää lämpimät kiitokset siitä, miten kauniisti juhlavieraille oli sali katettu, samoin piha-alueella ruokaileville myös oli laitettu valkoiset liinat ja kukkaset pöytään, joten kyllä kelpasi yleisön ruokailla. Yleisön joukosta kiiteltiin kovasti sitä joustavuutta, miten nopeasti kaikki sujui ruokailupaikalla.

Ilmasotakoulu vastasi sotilaiden ja omaisten ruokailusta tenniskentällä ja kaikkiaan ruokailuun osallistui yli 2000 henkilöä.

Pääjuhlassa liikuntahallilla oli mukana yli 500 vierasta. Sotiemme veteraanien tervehdys jäi erityisesti mieleen, jonka juhlaan toi Keski-Suomen sotaveteraanipiirin puheenjohtaja Kalevi Pulkkinen. Hän totesi puheenvuorossaan, että ilolla katseli sankarihaudalla seisovia sotilaita, ja uskoo, että tulevaisuuskin on turvattu näiden sotamiesten avulla, niin uljas oli ollut kuulemma nuorten sotilaiden katse sankarihaudalla. Pulkkinen päättikin puheenvuoronsa tuttuihin sanoihin: Ollos rauhassa, veljes valvoo...

Maakuntajohtaja Anita Mikkonen iloitsi suuresti siitä, että eri sukupolvet kohtaavat tällaisessa juhlassa ja erityisesti hän osoitti kiitoksensa veteraaneille, jotka olivat paikalle jaksaneet tulla. Hän totesi heidän olevan hyvänä esimerkkinä nuoremmalle sukupolvelle siinä, että maanpuolustustyö on aina tärkeää.

Oman herkkyytensä juhlaan toivat nuoret partiolaiset, jotka jakoivat ruusut kaikille veteraaneille. Juliana Mulin ja Emmi Noposen runoesitys oli upea, samoin opettaja Kaisa Tammisen huiluesitys, jonka säesti kanttori Jari Kuusi. Kun vielä siihen joukkoon sopi tenoriluutnantti Raimo Salon laulut ja Ilmasotakoulun Soittokunnan esitykset, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Maija Uusisalon tervehdyssanat ja juhlapuhe, Ilmavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Heikki Lyytisen pitämänä, niin täytyy todeta, että juhla oli ainutkertainen. Juhlan järjestelyistä ja juonnosta vastuun kantoi Maija Suuniittu.

Haluan kiittää kaikkia tahoja, jotka olivat mukana juhlan järjestelyissä. Paljon oli sellaisia henkilöitä, jotka tekivät näkymätöntä, mutta tärkeää työtä juhlien onnistumisen eteen. Juhlan kruunasi toki juhlayleisö, jota saimme tänne reilusti yli 2000 henkilöä.

Ainoa mikä ainakin itseäni harmittaa on se, ettei oma maakuntalehti Keskisuomalainen noteerannut varsinaista lauantain juhlapäivää mitenkään muuten kuin julkaisemalla juhlapuheesta lyhennelmän. Olin tiedotusvastaavana kutsunut paikalle Ylen alueuutiset, Radio Keski-Suomen, Radio Jyväskylän, Keskisuomalaisen, Viiden Kunnan Sanomat, sekä Saarijärveläinen- ja Torstai-lehdet.

Onneksi meillä on kuitenkin hyvä paikallislehti Viiden Kunnan Sanomat, Torstai lehti, Maapuolustuslehti ja Järviradio, jotka osoittivat oikeaa "asevelihenkeä" olemalla paikan päällä koko lauantai päivän. Saimme edes näiden tiedotusvälineiden avulla välittää tunnelmia ainutkertaisesta Keski-Suomen maanpuolustusjuhlasta, jonka pääjärjestäjän vastuun kannoimme täällä Kyyjärvellä. Paikalle päässyt yleisö mietti varmasti samaa kuin minäkin; näin arvokasta ja suurta juhlaa emme kovin usein näe täällä.

Kiittäen vielä kerran teitä kaikkia Suvi Kantonen, juhlien tiedotusvastaava.