Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Vaahteran mielenkiintoiset lehdet

Puuni-sarja 4. Teija Poikosen sielun puu on vaahtera.


Pihlaja pyhä puu - Kantasen Merjan valinta

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Pihlaja pyhä puu - Kantasen Merjan valinta

3.10.2007 Tuula Härkönen / Mediamyllärit

Puuni-sarja3. Pihlaja on moneksi: lehdet, kukat, marjat, puuaines, tarinat.

Lapsena ammuttiin koiranputkella pihlajanmarjoja, muistelee Kantasen Merja. Toki marjoja kerättiinkin ja kerätään, valmistetaan raikasta pihlajanmarjahyytelöä. Pihlajanmarjakarkeissakin maistuu marja. (Tiedättehän ne "kettukarkit".) Ne ovat erinomaisia myös täytekakun koristeena, vihjaisee Merja.

Pihlajat kuuluvat syksyn väriloistoon. Tilhiparvi herkuttelemassa punaisilla marjoilla on upea näky, maalailee Merja. Samoin puolipökertyneet punatulkut: liekö ahmineet liikaa käyneitä marjoja.

Pihlajaa on aina pidetty pyhänä puuna ja siksi se kuului jokaiseen pihapiiriin onnea tuomaan. Merjan Timo-papalla oli taito etsiä vesisuoni ja siihen hän käytti pihlajan varpua. Kaivon paikka piti löytää, samoin olla tarkkana, ettei taloa rakenneta vesisuonen päälle. Ennen aikaan talon ympärille istutettiin paljon pihlajia myös siksi, että uskottiin, että pihlajat "vesipitoisina" puina estävät ukkosta lyömästä taloon, tietää Merja.

Pihlaja on monimuotoinen: ihana kukkaloisto alkukesästä, syksyn hehkuva ruska. Puu on innoittanut laulun tekijöitä - Uralin pihlaja tulee Merjan mieleen. Olavinlinnan muurilla kasvavan pihlajan traaginen tarina on monelle tuttu. Pihlajan puuainesta on työstetty haravan piikeiksi ja seipääntapeiksi, myös huonekaluiksi ja pienesineiksi, muistuttaa Merja . 

   

Merja Kantanen: Perhe - Juho Parkkonen, Jarkko  ja Valtteri. Työ - pankkilainen vuodesta 1982. Lempiruoka - makaronilaatikko. Rentoutuminen - kesämökki, sauna ja uinti. Huolestuttaa - elämän kiireinen rytmi. Rakkain juhla - joulu. Ikimuistoinen laulu - kevätjuhla 2006 kirkossa, jossa lapset lauloivat "Elämässä monta on ihmeellistä asiaa .." täydestä sydämestä.