Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Netti-TV:ssä lentopalloa lauantaina

Kyky-Betset kohtaa 20.10.2007 klo 19.00 alkaen NaPa:n Rovaniemeltä. Netti-TV lähetys on jo käynnissä.


Nopola News kiinnostaa UnkarissaEnsimmäinen netti-TV lähetys maailmalleNopola Newsin ideat kansainvälisille vesille

Yhteistyökumppanit

Katso lisäkuvat   

Ensimmäinen netti-TV lähetys maailmalle

14.10.2007 Kyyjärven Mediamyllärit ry / Aaro Toppinen

Kyky-Betsetin ja Luomu-Wolleyn välinen peli lähetettiin suorana nettiin. Testilähetys ladattiin parhaimillaan 70 talouteen!

Kyky kärsi niukan tappion lauantaisessa ensimmäisessä kotiottelussaan. Luomu-Wolley oli niukasti parempi erin 3-2. Viikonlopun otteluista Hannu varmaan laittaa tiivistelmän, sillä sunnuntaina Kyky-Betset matkasi Laihialle.

Mutta sitten varsinaiseen lähetykseen ja kokeiluun. Veikko tuli jo hyvissä ajoin puolen päivän jälkeen virittelemään laitteita paikalleen. Onhan siinä hommaa, miksereitä, niin tavallisia kuin virtuaalisiakin, tietokoneita, kameroita, mikkejä ja pitkästi johtoja ristiin rastiin. Vielä perjantaina ei kuva liikkunut kuin väkipakolla, joitakin ihme transkoodereita piti käynnistellä käsin ja välillä ei liikkunut kuin ääni. Kasesoftin porukka väänsi bittejä kohdalleen perjantaina ja vielä lauantainakin ja niinpä pelin alussa oli käyttäjien ilona siisti käyttöliittymä ottelun seuraamiseen Kasenetin sivulla.

Ihan ensimmäinen testilähetys tehtiin muutama viikko sitten Kyky-Betsetin ja Vaasan Kiiston välisestä Suomen Cupin pelistä, mutta eilistä peliä voitaneen pitää varsinaisena avauksena tällä rintamalla, sillä siihen oli ehditty panostaa jo vähän etukäteen. Avecomin mikseriohjelma laitettiin siirtämään kuvaa jo neljän maissa iltäpäivällä ja kone pakkasi bittivirtaa Kasen serverille puoli kymmeneen illalla yhtä soittoa. Hyvin toimi molemmat, niin lähetyspään laitteet kuin serverikin. Kasesoft oli uusinut serverin ja liittänyt sen gigan liitännällä runkoverkkoon. Lähetys pakattiin serverillä megan liittymiä varten, joten ainakin 512 kbps:n liittymissä kuva, tottakai, pätki ja puskuroi. Megan videovirran alle ei kuitenkaan kannata mennä, vaikka se esimerkiksi kuvakokoa pienentämällä olisi mahdollista. Urheilutapahtuman seuraaminen pienestä ruudusta ei ole mielekästä. Kahden megan virtaan pakattu kuva olisikin jo sitten nautittavaa katseltavaa, mutta ihan hyvää palautetta kuvan laadusta saatiin jo eileisestäkin lähetyksestäkin.

Netti-TV latausten määrä, 70 kpl, yllätti varmasi kaikki, sillä normaalisti nettiradion puolella latauksia on ollut noin 30-40 kpl. Eilistä lähetystä ei edes erikoisesti markkinoitu ennakkoon.

Tekemällä oppii, sanotaan. Pelin jälkeen pidettiin pikainen palaveri ja todettiin, että selostajalle ja kommentaattorille pitäsi saada yhteinen lähtevän kuvan monitori. Pahitteeksi ei myöskään olisi puheyhteys ohjaajan ja kamertamiesten /-naisten välillä. Nythän se oli vähän arpapeliä, kun ei tiennyt mikä kuva milloin lähtee ulos. Käsimerkeillä ohjaus ei oikein onnistu. Niin tiukaa tilannetta ei kuitenkaan tullut missään vaiheessa, että sitä kansainvälistä olisi tarvinnut näyttää :).

Otamme mielellämme palautetta vastaan. Sitä voi lähettää esimerkiksi Palaute-lomakkeella. Kyky-Betsetin kotisivun vieraskirjaan sitä näytti tulleenkin ja ihan kannustavaa näytti olevan. Tästä on hyvä jatkaa.

Jo ensi lauantaina toinen kamera seuraa tiiviisti napaa - ei, napatanssia ei sentään vielä ole luvassa vaan Kyky-Betsetin vieraaksi saapuu NaPa Rovaniemeltä.