Kyyjärven verkkolehti | marraskuu 2007
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Ihmisen arvo

1.11.2007 Kansanedustaja Susanna Huovinen

Jokainen ihminen on laulun arvoinen, lauloi Veikko Lavi. Me kaikki voimme helposti hyräillä kappaleen kertosäkeen, niin hyvin se on mieliimme painunut.

Mutta miten hyvin nyky-Suomi toteuttaa tätä viisautta jokaisen ihmisen tärkeydestä?

Työttömien yhdistykset eri puolilta maata kävivät eduskunnassa pari kuukautta sitten jo perinteeksi muodostuneen edunvalvontapäivän aikana. Myös me keskisuomalaiset edustajat tapasimme oman maakuntamme väkeä. Asia oli vakava. Yhdistykset olivat aidosti huolissaan toimintansa jatkuvuudesta, kun porvarihallitus on nyt siirtämässä rahoituksen painopistettä yritysten suuntaan.

Eipä ollut meidänkään maakuntamme hallituspuolueiden edustajilla vastauksia siihen, miksei yhdistysten työllistäminen hallitukselle kelpaa. Yrityksillehän rahaa on ollut tähänkin asti tarjolla, mutta ne ovat kovin nihkeästi tarttuneet mahdollisuuteen. Mistä siis kumpuaa tämä uusi usko yritysten pitkäaikaistyöttömille tarjoamiin työtilaisuuksiin? Minun vastaukseni: porvarihallituksen ideologiasta. Valtion rahaa halutaan mieluummin ohjata yrityksille kuin yhdistyksille.

On kaunis ajatus, että ministeri Cronberg (vihr.) haluaa siivota kortistot niistä ihmisistä, jotka kuntonsakin puolesta kuuluvat eläkkeelle. Tätä työtä on tehty jo aiemminkin, ei tämä ole mikään vihreiden suuri keksintö. Tilanne vain on se, että pitkäaikaistyöttömien joukossa on paljon niitäkin, jotka oikeasti tarvitsevat työtä, pystyvät ja osaavat, mutta jotka eivät yrityksille syystä tai toisesta kelpaa. Näillä ihmisillä voi olla työssäoloaikaa edessä vielä kymmeniä vuosia. Mitäs hallitus heille tarjoaa? Toimeentulotukiluukkua. Aktivoinnin sijaan passiivista eläkeiän odottelua.

Veikko Lavi oli laulussaan oikeassa. Jokainen ihminen on laulun arvoinen. Jokainen ihminen on tärkeä. Kunpa me suomalaiset muistaisimme, että kuka tahansa meistä voi milloin tahansa tarvita toisten ihmisten ja yhteiskunnan apua. Varmasti omalla ja läheistemme kohdalla olemme sitä mieltä, ettei ihmisen arvoa saa mitata rahassa. Sen pitää päteä myös niihin, jotka juuri nyt tarvitsevat tukeamme ja apuamme.

Susanna Huovinen
kansanedustaja (sd.)
Jyväskylä