Kyyjärven verkkolehti | tammikuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Kuusen pienet kynttiläiset valaisevat kauniisti

1.1.2008 Tuula Härkönen / Mediamyllärit

Koskelan Tertun puu on kuusi. Pankkilaistemme puusarjan esittely.

- Lapsuudestani muistan Jalosen kaupan suuret kuuset jouluvaloineen. Kuusipuu tuo aina mieleeni joulun, kertoo jouluihminen Terttu Koskela. (Keräsin aineistoa tähän puusarjaan jo keväällä ja kesällä, kuva otettiin nyt uuden vuoden päivänä klo 16.) Tertun lapsuuskotia reunisti kuusiaita ja nykyisenkin kodin "vartijana" seisoo vanha kuusi.

Pitkäikäisyytensä ja ikivihreytensä vuoksi kuusi on ollut lujuuden ja uskollisuuden vertauskuva, Englannissa lisäksi kärsivällisyyden symboli. Metsä penikoitansa suojelee, sanotaan meillä Suomessa ja kuinka usein suoja onkaan löytynyt kuusen alta. Maahan asti ulottuvat oksat ovat valmista ainesta majaan. "Kas kuusen latvassa oksien alla, on pesä pienoinen oravalla..." Kuusenhavuja on taitettu vuoteeksi ja näreillä on merkitty reittejä ja mm. jäällä avanto. Metsästäjillä on havunoksia hatussaan, ainakin elokuvissa.

Suruseppeleet solmittiin ja solmitaan osin vieläkin kuusenoksista, hauta havutetaan,samoin ennen vanhaan myös  arkun kuljetusvaunut tai -reki. Hautajaistalo ja pihaportti ja varsinkin kulkureitti katettiin tuoreilla havuilla. Terttu ihailee pohjoisen Suomen tykkylumen peittämiä upeita kynttiläkuusia. Niissä on jotain ikiaikaista.

Kuusi tuoksuu. Ennen pihkaa käytettiin saippuan valmistamiseen, samoin siitä keitettiin lääkettä. Nykyäänkin pihkavoide on todettu erinomaiseksi hoitokeinoksi esim. iho-ongelmiin. Kuusenkerkkä-siirappi tehoaa yskään ja kurkkukipuun. Kuusenkuorta käytettiin parkitukseen, hakosilppua eläinten alustaksi. Lienevätkö käpylehmät tuttuja enää monellekaan! Kuusenjuurella tiputettu kertoo joillekin omaa historiaansa.

Kuusipuun myötä olemme saaneet elämänohjeita tavalliseen, turvalliseen menoon "Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto" ja "Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa". Kovin mukavalta ei kuitenkaan tunnu toivotus "suksi kuuseen". Kirjallisuudesta löytyy kuusia: Kuuset seisovat totisina, mustina. Kuuset kohoavat taivasta kohti. Kuusen humina ...(Aleksis Kivi)

Terttu Koskela: Perhe - Kari, Johanna ja Kimmo,  Työ - pankkilainen vuodesta 1968,   Lempiruoka - peruna-, kaali- ym. laatikkoruoat,   Liikuntalaji - kävely,   Rentoutumistapa - luonnossa liikkuminen, Huolestuttaa - ilmastonmuutos,   Motto - Kaikki ajallaan.

PS. Mikä on sinun puusi? Puolen vuoden aikana olemme esitelleet "pankkityttöjemme" puut: Ritvan koivu 6/07, Jaanan tammi 9/07, Merjan pihlaja 10/07, Teijan vaahtera 10/07 ja nyt Tertun kuusi.