Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Uuden jätevedenpuhdistamon urakkasopimukset allekirjoitettiin

29.04.2008 Erkki Sorsamäki

Pitkään vireillä ollut hanke, jätevedenpuhdistamon rakentaminen etenee Kyyjärvellä.

Allekirjoitustilaisuus pidettiin Kauppakeskus Paletin yläkerrassa maanantaina 28. 04.2008. Kuvassa hankkeen Kvr-urakkasopimusta allekirjoittamassa urakoitsija Tatu Mämmelä ja Kyyjärven kunnan edustajat Hannu Kainu, takana oikealta Maarit Autio, Maija Uusisalo, Pekka Mäkelä ja Lari Lautanen.

Hankkeen kustannusarvio viemäröintijärjestelyineen on 1 418 000 €. Rakentamisaikataulu heinäkuu 2008 – helmikuun loppu  2009. Rakentamiseen on haettu projektiavustusta Euroopan  unionin alue-kehitysrahastolta 709.000 €.  KVR- urakoitsijaksi on valittu T&A  Mämmelä Oy:n Kalajoelta. Jätvedenpuhdistamon Kvr-urakan osuus on 1 068 000 €.

Hankkeeseen liittyy uuden jätevedenpuhdistamon viemäröintijärjestelyt, siirtoviemärin rakentaminen Koskiniemen pumppaamolta uudelle puhdistamolle. Puhdistetut jätevedet johdetaan paluuputkessa samassa kaivannossa ja yhdistetään entiseen purkujohtoon johdetaan Nopolanjoen edustan syvänteeseen (280 jm)

Uusi jätevedenpuhdistamo on tarkoitus rakentaa nykyisestä puhdistamosta n. 1 km etäisyydelle länteen, valtatie 13:sta länsipuolelle,  Jätevedenpuhdistamo  Rn:o 2:184 –nimiselle n. 7000 m2:n suuruiselle tilalle. Sijaintialue on haja-asutusaluetta, kuusivaltaista metsämaa-aluetta. Nopolanjokeen on matkaa 220 metriä ja valtatie 13:sta 250 metriä. Tiedon mukaan jo nykyisen puhdistamon rakentamisen yhteydessä 70- luvulla olisi mietitty yhtenä vaihtoehtona nyt valittua rakennuspaikkaa.

Uusi rakennettava jätevedenpuhdistamo on tyypiltään etuselkeytyksellä ja kemiallisella jälkisaostuksella varustettu bioroottorilaitos. Puhdistustekniikaltaan vastaavia laitoksia on toteutettu mm. Kivijärven ja Pylkönmäen kuntiin, joissa se on osoittautunut toiminnaltaan hyväksi ratkaisuksi.

Kyyjärvelle rakennettavaan puhdistamoon sovelletaan lisänä edellä mainituista laitoksista poiketen ns. uutta "innovatiivista" puhdistustekniikkaa. Normaalia jätevesien käsittelyprosessia tehostetaan jätevesien jälkikäsittelyllä, hiekkasuodatuksella ja uv. desinfioinnilla. Vastaavaa tekniikkaa on yleisesti käytetty mm. puhdasvesipuolella.

Vanha puhdistamon alue virkistyskäyttöön

Kyyjärven kunnan nykyinen v. 1975 rakennettu jätevedenpuhdistamo on todettu niin huonkuntoiseksi, että korjamminen ei kannata. Lisäksi jätevesipuhdistamon sijainti on  liian  lähellä asutusta, luonnonkauniilla paikalla Kyyjärven rannassa. Nykyisin jätevedenpuhdistamo on tyypiltään biologis-kemiallisessa rinnakkaissaostuslaitos. Puhdistuksen jälkeen n. 280 metriä pitkässä purkuputkiviemärissä Kyyjärveen. Jätevedenpuhdistamo  ei ole  toiminut täysin lupaehtojen edellyttämällä tavalla. 

Edellä kerrotusta johtuen Kyyjärven kunta päätti ryhtyä toimiin oman jätevedenpuhdistamon rakentamiseksi Kyyjärvelle.

Vanhan puhdistamon toiminta jatkuu siihen saakka kunnes uusi puhdistamo saadaan käyttöön vuoden 2009 alussa. Vanha puhdistamo puretaan v. 2009-2010 ja siitä laaditaan erillinen purkusuunnitelma. Alue maisemoidaan ja tehdään virkistysalueeksi, johon se luonnonolosuhteiden ja sijaintinsa puolesta hyvin sopiikin.

Kunta on selvittänyt jätevesiyhteistyön mahdollisuuksia vuosina 2003-2005 naapurikuntien Karstulan ja Perhon kanssa. Hankkeet eivät toteutuneet. Tarvittavista laitosinvestoinneista ja pitkistä välimatkaetäisyyksistä johtuen  yhteistyön vaihtoehdot  todettiin kustannuksiltaan liian kalliiksi.

Alla olevasta linkistä näkyy uuden ja vanhan puhdistamon sijantipaikka ja siirtoviemäri. Linkki > Jätevedenpuhdistamo