Kyyjärven verkkolehti | toukokuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Kehittämiskeskustelut vuonna 2008

7.5.2008 Erkki Sorsamäki

Ilmastonmuutokseen pitää varautua kaavoituksessa ja rakentamisessa.?

Vuoden 2000 alussa voimaan tullut maankäyttö-ja rakennuslaki velvoitti kunnat ja ympäristökeskukset  käymään vähintään kerran vuodessa kehittämiskeskustelut. Niissä käsitellään kunnan alueiden käytön suunnitteluun ja sen kehittämiseen, vireillä oleviin ja lähiaikoina vireille tuleviin merkittäviin kaava-asioihin sekä kunnan ja alueellisen ympäristökeskuksen yhteistyöhön liittyviä kysymyksiä.

Kivijärven, Kannonkosken, Karstulan ja Kyyjärven kuntien ja Keski-Suomen ympäristökeskuksen yhteinen kehittämiskeskustelu käytiin Kyyjärvellä 7.5.2008 Kivirannan palvelukeskuksessa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Hannu Kainu avasi tilaisuuden ja kertoi  puheenvuorossaan Kyyjärven jätevedenpuhdistamohankkeen tilanteesta ja esitti Keski-Suomen ympäristökeskukselle kiitoksen hankkeen rahoituksen toteutumisesta. Lisäksi ilmastonmuutosasiaan liittyen hän kertoi Kyyjärven kaukolämpöhankkeen toteutuksesta ja sen tämänhetkisestä laajuudesta.

Ympäristökeskuksen johtaja Risto Palokangas kertoi puheenvuorossaan Keski-Suomen ympäristökeskuksen avustuksilla tapahtuvista kuntien tärkeimmistä hankkeista. Alueen suurimpia hankkeita ovat Kyyjärven jätevedenpuhdistamon rakentaminen ja pitkään vireillä ollut venesatamahanke. Molemmat hankkeet saavat rahoituksen. Venesatama sijoittuu Kyyjärven keskustaajamassa Toimintakeskus Touhulan rantaan.

Tilaisuudessa käsiteltiin kuntien tärkeimmät kaavahankkeet ja ilmastonmuutoksen sopetutumiseen sekä ilmastonäkökohtien huomioon ottaminen niissä. Esillä oli myös tulvakysymykset ja kuinka niihin pitää varautua kaavoituksessa ja rakentamisessa. Kyyjärvellä ne todettiin olevan vaikeimmat rantajen mataluudesta vedenpinnan suurista vaihteluista johtuen. Keski-Suomen ympäristökeskus on laatinut Kyyjärveen taajaman alueelle  tulva-aluekartat. Tulvaongelma on huomioitava kaavoittamisessa ja rakentamisessa. Rakennukset tulee sijoittaa tulvasuositusrajan yläpuolelle.

Kyyjärven kunnan kaavahankkeiden esittelyssä Keski-Suomen ympäristökeskuksen alueidenkäyttöpäällikkö Pirjo Hokkanen piti tärkeänä Kyyjärven taajaman tarkastelua osayleiskaavoituksella. Ajantasakaavan ja pohjakartan ajantasaistaminen on myös lähitulevaisuuden hankkeita.

Energia-asioissa todettiin, että jokaisessa kunnassa on kaukolämpö-toimintaa. Kuntien omistamat rakennukset on pääosin kotimaisella polttoaineella toimivan kaukolämmön piirissä.

Esillä oli myös kuntien vesihuoltoasiat. Vesihuoltoylitarkastaja Juha Vuorenmaa esitti ajankohtauskatsauksen.

Ympäristökeskuksen lakimies Ritva Schiestl käytti puheenvuoron purkamislupa-ja kultturihistorillaisten rakennusten avustusasioista.

Olemme saaneet kuulla viime aikoina monesta vesihuollon onnettomuu-desta, josta Nokian tapaus on laajudeltaan suurin ja saanut paljon julkisuutta.Vesihuollon ongelmatapauksissa on onnistunut tiedottaminen erityisen tärkeää.

Kyyjärvellä sattui vuona 2006 Sormiharjun vedenottamolla vahinko, jossa lipeää pääsi vedenjakeluverkostoon. Aaro Toppinen esitti silloin toteutetun Kyyjärven tiedottamismallin. Reaaliaikainen tiedottaminen perustui internetissä julkaistuun NopolaNews verkkolehteen ja yleisten tiedotusvälineiden radion ja sanomalehtien yhteistoimintaan. Poikkeustilanteen jälkeen kehitettiin toimintamallia saadun palautteen perusteella.

Tilaisuuden keskustelu oli runsasta paljon tärkeitä asioita oli esillä.