Kyyjärven verkkolehti | lokakuu 2008
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn English

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

Tekoja ihmisarvon puolesta

4.10.2008 Eki Holmberg

Kirkon Ulkomaanavun "Toivon Torstai" 2.pv lokakuuta Saarijärvellä

Menneen viikon torstaina vietettiin Kirkon Ulkomaanavun  kansainvälisyyskasvatuksen ja kansainvälisen diakonian koulutuspäivää  "Toivon torstaita" Saarijärven seurakuntatalolla. Tilaisuus oli  Lapuan hiippakunnan toinen tänä vuonna. Paikalle oli saapunut runsaasti asiasta kiinnostuneita eripuolilta hiippakuntaa ja enemmänkin olisi mahtunut. Tilaisuuden aiheina olivat tuleva  vastuuviikko joka on 19. - 26.10. Lokakuun alussa   alkanut kampania "Näkymättömät näkyviksi" sekä Ulkomaanavun ajankohtaiset asiat mm. avustuskohteista.

Tilaisuuden avasi  Saarijärven kirkkoherra Olavi Vuori. Avauksessa hän painotti uskoa ja luottamusta Jumalan apuun. Hän myös muistutti siitä ,miten paljon ympärillämme, niin lähellä kuin kaukana, on henkisesti halvaantuneita. Kuka tuo avun toivottomille? Missä on se ihminen joka ottaa kantaakseen edes osan lähimmäisen taakkaa?

Meillä on kaikilla mahdollisuus ja välineet auttaa ja yhdessä  tehden on myös voimaa.Tämä on myös Kirkon Ulkomaanavun sanoma tulevalle Ekumeenisella Vastuuviikolla joka alkaa 19.10 ja kestää viikon  43. Viikon aiheena on   Ihmiskauppa- Nykyajan orjuutta. Vastuuviikon aiheesta kertoi  Emilia Helavuo , joka toimii viikon projektisihteerinä Ekumeenisessa neuvostossa.   Vastuuviikko on kansainvälinen ja on järjestetty jo 30 vuoden ajan. Alkunsa se sai Ruotsista ja ideana on tuoda esille joku tärkeä aihe ,jota pidetään esillä kaksi vuottaa. Viikkoa vietetään aina samalla aikaan kun on YK:n päivä (24.10)Mitä on ihmiskauppa? Monelle tulee  heti mieleen prostituoidut. Totta,mutta vain osaksi. Myös meillä Suomessa on todettu ihmiskauppaa eri muodoissa . Seksuaalinen hyväksikäyttö taloudellisessa mielessä, pakkotyö ja pakollinen palvelu eli orjuuden kaltainen käytäntö. Myös elinten poistaminen kaupallisessa mielessä joka ei suinkaan tarkoita elinten vapaehtoista lahjoittamista.80 % ihmiskaupasta liittyy naisten ja tyttöjen hyväksikäyttöön ja jopa puolet on alaikäisiä. Ihmiskaupan uhreja uskotaan olevan vuosittain lähes miljoona (YK:n arvio) Tietoa löytyy mm. NNKY:n nettisivuilta sekä vastuuviikkomateriaalista ,jota on saatavissa seurakunnasta tai Kirkon Ulkomaanavusta tai internetistä osoite www.vastuuviikko.fi

Angola on jo pitempään ollut yksi Kirkon Ulkomaanavun avustuskohteista. Ulkomaanavun tiedottaja Maija Sankari oli n. viikko sitten palannut Angolasta, joten meillä oli mahdollisuus kuulla varsin tuoreita uutisia Angolan tilanteesta.(Lisäkuvissa pari kuvaa).Kehitys on hidasta, mutta etenee.Pitkä sisällissota tuhosi pahasti maan ja nyt rakennetaan uusia kouluja ja sairaaloita sekä korjataan infrastruktuuria. Maa tarvitsee edelleen apua vaikka pystyy jo paremmin  käyttämään omia resurssejaan. Maija vieraili pari päivää mm. Muwawen kylässä, jossa hän seurasi  kuusi henkisen perheen päivittäistä elämää, Perheen isän nimi oli Estevao ja äiti Florinda.  Arvatkaapas kuka teki peltotyöt ja hoiti kodin.

Kirkon Ulkomaanavun kouluttaja Merit Lindén selvitti kuulijoille  tämän hetken avustuskohteita sekä kertoi lokakuun alussa alkaneesta uudesta projektista "Näkymättömät näkyviksi" Tällä projektilla ei ole tarkoitus kerätä varoja vaan herättää ihmiset, ja ennenkaikkia päättäjät, huomaamaan se tosiasia , että maailmassa on paljon ihmisiä joilta puuttuvat kaikki oikeudet.Syyt tilanteeseen ovat monet ja juontavat kauas taaksepäin ajassa. Kohdemaina ovat mm. Haiti ja Dominikaaninen tasavalta. Tietoa löytyy Kirkon Ulkomaanavun nettisivuilta.

Kirkon Ulkomaanapu on muuttanut ilmettään , niin toiminnassaan kuin ulkoasussaan. Ulkomaanapu sai uuden logon, uuden symboolin joka näkyy viimeisessä kuvassa. Siinä on nähtävissä kyyhkynen(vasen ylänurkka) rauhan symboli, haarukka (oikea ylänutkka) lievittää nälkää,käsi (vasen alanurkka) otta vastaan ja välittää, enkelinsiipi(oikea alanurkka) suojelee.

Seuraava Toivon torstai Lapuan hiippakunnan alueella on 5. helmikuuta 2009 ja paikkana on Ähtäri. Tietoa Kirkon Ulkomaanavun toiminnasta ja kampanioista löytyy omista seurakunnista. Jokaisessa seurakunnassa on Ulkomaanavun yhdyshenkilö joka on joko työntekijä tai vapaaehtoinen.  Toiminta on avartavaa ja mitä parhainta kansainvälisen diakonian toimintaa. Yhdessä meillä on voimaa ja voimme luoda puroista virtoja.

Kirkon Ulkomaanavun yhdyshenkilö/Kyyjärven srk

Erik Holmberg   "Kyy Eki"