NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Anni Rikkinen saateltiin viimeiselle matkalleAnni Rikkinen saateltiin viimeiselle matkalle

Anni Rikkinen saateltiin viimeiselle matkalle

1.5.2013 Kyyjärven seurakunta /Raimo Kytölä

Anni Rikkinen siunattiin Kivijärven kirkossa ja saateltiin haudan lepoon Kyyjärven kirkkomaalle. Anni asui viimeiset parikymmentä vuotta Kivijärvellä, mutta suurimman osan elämästään hän eli Kyyjärven Kumpulan kylällä.

Anni Helena Rikkinen os. Sorsa syntyi Karstulan Vastingin kylällä 3.2. 1923. Lapsuus suureessa perheessä, maaseudulla -20 ja -30 luvun Suomessa oli varmasti aika lailla toisenlaista, mitä tämän päivän elämä suomessa on. Anni kuului siihen ikäluokkaan joka joutui jo varhaisessa nuoruudessa kokemaan sota-ajan ja sen tuomat vaikeudet. Niissä oloissa tarvittiin kaikkien panosta. Niinpä monenlainen työnteko tuli Annille jo hyvin nuorena tutuksi, Anni oli esimerkiksi parkkuulla ja metsän raivauksessa.

Nuorena Anni kohtasi kyyjärveläisen Uuno Rikkisen, jonka kanssa perhe perustettiin. Perheeseen syntyi 5 tytärtä, Irmeli, Tuulikki, Irma, Arja-Leena ja Pirjo. Lapsista Irma on jo nukkunut pois. Elämä vakiintui Kyyjärven Kumpulaan, Koivula nimiseen taloon. Vaikka sota-ajan niukkuuden ajat olivat takana, oli elämä vielä -60 ja -70 luvullakin hieman toisenlaista nykyisin. Kaikki normaaliit, jokapäiväiseen elämään kuuluvat asiat kuten, pyykinpesut, talon lämmittämiset, tiskaamiset jne. vaativat jonkinlaista ponnistelua. Perheenäideillä oli siinä suuri osa, kun jokapäiväistä elämää lapsiperheissä elettiin. Hyörinää riitti Anninkin elämässä aamusta iltaan.

Anni oli luonteeltaan vaatimaton ja aina toiset huomioon ottava ihminen. Häneltä liikeni vieraanvaraisuutta ja Koivulaan poikkeava sai varmasti vähintäänkin kahvinsa. Kristillinen usko oli Annin elämän perusta. Monia vuosia Anni toimi pyhäkoulunopettajana, ja näissä pyhäkouluissa tämän artikkelin kirjoittajakin sai lapsena ammentaa elämän evästä.   

Uuno-puolisossa Anni sai rinnalleen ihmisen, joka oli hänelle sopiva. Uunon äkillinen poismeno vuonna 1992, oli Annille kova isku, joka koetteli elämän perustuksia, mutta elämä jatkui. Koivula ei tuntunut enää samalta paikalta asua ja Anni muuttikin Kivijärvelle, lähelle Arja-Leena tytärtä. Anni sai elää lähes koko elämänsä omassa kodissa. Lyhyen hoitokoti Vallesmannissa vietetyn ajan jälkeen hän nukkui pois Karstulan sairaalassa 7.4.2013. 

Anni Rikkinen siunattiin Kivijärven kirkossa 26.4. Siunauksen toimitti naapurin poika Kumpulan ajoilta, Perhon seurakuntapastori Raimo Kytölä. Muistotilaisuutta vietettiin Kivijärven Seurakuntatalossa. Muistotilaisuudessa Annin elämäntaipaleesta kertoi vävy Sakari Oinonen. Sakari lainasi puheessaan Annin omia päiväkirjamerkintöjä, jotka koskettavasti toivat esiin Annin elämäntuntoja. Adressit luki Irmelin tytär Kirsi Hänninen ja Tuulikin tytär Heidi Ukskoski. Kanttori Sanna Linna lauloi ja Raimo Kytölä puhui. Muistotilaisuuden jälkeen Anni tuotiin Kyyjärven kirkkomaalle ja laskettiin Uuno-puolison viereen odottamaan ylösnousemuksen aamua. Annia jäivät kaipaamaan lapset ja lastenlapset perheineen ja muut sukulaiset ja ystävät.