NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Jorma Lähdemäki siunattiin haudan lepoonJorma Lähdemäki siunattiin haudan lepoon

Jorma Lähdemäki siunattiin haudan lepoon

10.5.2014 Kyyjärven seurakunta / Olavi Vallivaara

Jorma Lähdemäki siunattiin lauantaina 10.5.2014 Kyyjärven siunauskappelissa. Muistotilaisuus oli hautauksen jälkeen Kirkossa.

Jorma Jaakko Lähdemäki syntyi 25.7.1932 Johanna ja Niilo Lähdemäen perheen toisena lapsena Kumpulan Hauta-ahossa. Jorma varttui kolmen siskonsa kanssa lapsuuskodissaan. Hän kävi kansakoulua ensin Saunakylässä ja myöhemmin Kumpulassa. Lähdemäen perhe hankki sodan jälkeen Kivelän paikan Kumpulasta, johon rakennettiin talo ja tarpeelliset rakennukset. Jorma teki vartuttuaan nuoreksi metsätöitä ja kesällä kaivoi ojia. Hän harrasti nuorena urheilua ja olikin lahjakas juoksija ja hiihtäjä. Juoksussa hän saavutti Kyyjärven Kyvyn joukkueessa nuorten maastojuoksun joukkuekilpailun Suomen Mestaruuden. Henkilökohtaisessa kilpailussa hän oli SM kuudes sija. Muutamia piirinmestaruuksia hän myös voitti juoksussa. Hän hiihti  Kyvyn maakuntaviestijoukkueessa, mutta juoksu oli mieluisampi laji. Puoliso löytyi omalta kylältä, Emmi Karstunen, joka harrasti myös nuorena urheilua. Häät olivat Emmin kotitalossa Kumpulan Karstusella juhannuksena 1954. Aluksi asuttiin Jorman kotitalon vinttikamarissa. Avioliitosta syntyivät lapset: Pekka, Antti ja Maarit.

Kun Jorman vanhemmat luopuivat talosta, Emmi ja Jorma jatkoivat maataloutta. He rakensivat v.1966 navetan ja v.1984 uuden asunnon. Emmi hoiti lapset, kodin ja karjan. Jorma teki metsätöitä; hakkasi ja ajoi hevosella puita. Myöhemmin hän toimi metsurina ja kesät oli taimikon hoitotöissä. Alkuaikoina työt tehtiin sahan, kirveen ja parkkuuraudan kanssa. Myöhemmin tulivat moottorisahat, jotka vuosien mittaan kevenivät. Metsurin töistä Jorma jäi aikanaan eläkkeelle. Vapaa-aikoina Jorma teki kotona yhdessä Emmi puolison ja lasten vartuttua heidän kanssaan maataloustöitä. Metsätyöt olivat Jormalle mieluisia, niitä hän teki kuutena päivänä viikossa ja hän viihtyi työssään. Urheiluharrastuksen lisäksi Jorma harrasti mielellään metsästystä ja kalastusta. Hän oli mukana hirviseurueessa, mutta metsästi muitakin eläimiä. Hänellä oli kädentaidot. Navetan ja talon rakentaminen sujui omana työnä paitsi pakollisia sähkö ym:t töitä. Kirvemiestaitoja hän kokeili myös rakentamalla hirsimökin, jonka myi. Marjastus oli Jormalle syksyisin mieluinen harrastus. Metsien miehenä hän tunsi marjastuspaikat.

Jorma oli luonteeltaan rauhallinen ja puhelias. Hän viihtyi mielellään kodissaan ja läheistensä keskellä. Jormalle rakkaita olivat paitsi oma perhe niin lastenlapset. Eritysen innokkaasti hän seurasi pojanpojan Samin hiihtomenestystä. Viime vuosina terveys heikkeni ja hän nukkui pois 19.4.2014. Yhteisiä vuosia Emmin kanssa olisi ensi juhannuksena kertynyt 60 vuotta. Jormaa jäivät kaipaamaan Emmi puoliso, lapset, lastenlapset, sisarukset, sukulaiset ja muut ystäsvät.

Siunauksen toimitti kappelissa khra Olavi Vallivaara, kanttorina oli Saima Kytölä ja suntiona Alpo Noponen. Muistotilaisuudessa kirkossa puhui kirkkoherra, Tuulikki Ahola muisteli Jormaa ja lauloi yhdessä Saara Ahopellon kanssa, Saima Kytölä soitti "Armolaulun". Adressit lukivat lastenlapset: Sami Lähdemäki ja Joni Ojala. Yhdessä laulettiin virsiä kanttorin säestyksellä.