NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Saarikan alueen vanhusneuvostojen yhteinen tapaaminen 5.5.2015 ja julkilausumaSaarikan alueen vanhusneuvostojen yhteinen tapaaminen 5.5.2015 ja julkilausuma

Saarikan alueen vanhusneuvostojen yhteinen tapaaminen 5.5.2015 ja julkilausuma

2.6.2015 Kyyjärven kunta/Maija-Liisa Immonen

Kannonkosken, Karstulan, Kivijärven, Kyyjärven ja Saarijärven vanhusneuvostot kokoontuivat 5.5.2015 Kyyjärvellä.

Vanhusneuvosto on kunnan  lakisääteinen toimielin (vanhuspalvelulaki 11 §).  Vanhusneuvosto on kuntalaisten osallistumis- ja vaikuttamisväylä erityisesti ikääntynyttä väestöä koskevissa asioissa.
Vanhusneuvostot antoivat yhteisen julkilausuman, jossa kuntia muistutetaan vanhuspalvelulain velvoitteista  vanhusneuvostojen kuulemisesta sekä toimintaedellytysten turvaamisestaJulkilausumassa muistutetaan ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta ja iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista annetun lain (980/2012) velvoitteista kunnalle.

1. Kunnan tulee kuulla vanhusneuvostoa ikäihmisä koskevien asioiden valmistelussa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa

Vanhusneuvosto on otettava mukaan toimenpidesuunnitelman laadintaan ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, toimintakyvyn,terveyden ja itsenäisen suoriutumisen tukemiseksi. Palvelujen riittävyyden ja laadun arvioinnissa kunnan on kerättävä säännöllisesti palautetta palveluita käyttäviltä, heidän omaisiltaan ja ja läheisiltään.

Lisäksi vanhusneuvostoille on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka ikääntyneen väestön tarvitsemien palveluiden kannalta.

2.Kunnan tulee turvata vanhusneuvostojen toimintaedellytykset. Vanhusneuvoston toimintaan tulee kunnan varata vuosittain määräraha.

Vanhusneuvoston tapaamisessa olivat aiheina myös ikääntyvän väestön hyvinvointisuunnitelman tilanne kunnissa, vanhusten viikon ohjelma, verkostoituminen, yhteisten tapaamisten keskusteluaiheet sekä hyväksi koettujen toimintakäytänteiden jakaminen. Tiedottamista vanhusneuvostojen toiminnasta ja tehtävistä pidettiin tärkeänä.   

Aihealueen yhteistyöyritykset

Kivijärven Apteekki & Kyyjärven sivuapteekki
Ruokala Margit
R uusisalo
Kyyjärven Vanhustentaloyhdistys ry