NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Muista liikkua tapahtuman tunnelmia 17.3.2017Muista liikkua tapahtuman tunnelmia 17.3.2017

Muista liikkua tapahtuman tunnelmia 17.3.2017

2.4.2017 Saarikka/Juttuvinkki/Annemari Mäntynen

Aivoviikon Muista liikkua-tapahtuma sai omasta terveydestään kiinnostunutta väkeä runsaasti liikkeelle

Päivän aluksi kokoonnuimme Terveysasemalle, jossa Nikke jakoi osallistujat kolmeen ryhmään. Yhdessä ryhmässä saimme opastusta defibrillaattorin käytöstä. Ryhmän ohjaaja Piia opasti miten pitää toimia jos kohtaa henkilön, joka on tuupertunut ja mennyt tajuttomaksi. Kaikki halukkaat pääsivät kokeilemaan, miten defibrillaattori kytketään päälle ja miten elvytys tapahtuu. Eihän sitä koskaan tiedä missä tällainen tilanne saattaa tulla vastaan ja varmasti tästä opastuksesta jäi muistiin tärkeitä neuvoja. Ja jos ei muuta osaa tai kykene tekemään, on sekin tärkeää, että osaa hälyyttää paikalle välittömästi lisäapua.

Toisessa ryhmässä Kirsi ja Anne tekivät riskitestejä, jossa selvitettiin millainen riski itse kullakin on sairastua muistisairauteen seuraavan 20 vuoden aikana. Havaitsimme, että osaan riskeistä pystymme itse vaikuttamaan, kuten esim. verenpaineeseen ja ylipainoon, kun taas omalle iällemmehän emme voi mitään. Christina teki halukkaille kolestrolin, verensokerin ja -paineen mittauksia, jotka nekin vaikuttavat oleellisesti terveydentilaamme ja samalla riskiimme sairastua muistisairauksiin.

Kolmannessa ryhmässä Nikke piti rentoutusharjoituksia Lauran avustuksella. Oli mukava nähdä kuinka väki tuli rentoutusharjoituksen jälkeen raukean näköisenä huoneesta ulos. Rentoutuminen muun muassa laskee verenpainetta ja sykettä, helpottaa stressiä, parantaa unen laatua, lisää vastustuskykyä jne. Eli rentoutumisella on runsaasti positiivisia vaikutuksia terveyteemme.

Kun kaikki terveysaseman ryhmät oli kierretty, oli aika siirtyä Kylätuvalle ruokailemaan. Kylätuvan naiset olivat keittäneet meille ja muillekin siellä kävijöille maukkaan lohikeiton ja jälkiruoaksi saimme nauttia hyvät pullakahvit. Lämmin kiitos Kylätuvan naisille tästä, sen ansiosta jaksoimme vielä lähteä päivän seuraaviin aktiviteetteihin.

Seuraavaksi puolet ryhmästä meni Mediamylläreille kuuntelemaan sairaanhoitaja Jaana Harjusen esitelmää Klinikin ja eTerveyskirjaston tarjoamista mahdollisuuksista. Jaana kertoi, että vielä toistaiseksi lääkäriaikoja ei pysty varaamaan omalta tietokoneelta, mutta ehkäpä sekin tulee olemaan jossain vaiheessa vielä mahdollista. Osalla on varmasti korkea kynnys alkaa käyttämään näitä palveluita, eivätkä kaikki edes käytä tietokoneita. Jaana kuitenkin vakuutteli, että edelleenkin voi halutessaan olla vielä puhelimitse yhteydessä terveyskeskukseen tai käydä paikan päällä luukulla asioimassa.

Toinen ryhmä meni ruokailun jälkeen POP-pankin kerhohuoneelle, jossa Apetta aivoille-hankkeen naiset olivat järjestäneet hauskan visailun. Visailussa ryhmien tehtävänä oli keksiä kirjaimista aivoterveellisiä asioita. Tässä jouduttiin tekemään ryhmätyötä ja hienosti sieltä ryhmät löysivätkin pienen miettimisen jälkeen kaiken oleellisen, joka vaikuttaa positiivisesti aivoterveyteen.

Kuten päivän teemakin oli Muista liikkua, niin ohjelmakin oli rakennettu siten, että saimme vähän kuin huomaamattamme liikkua paikasta toiseen. Päivän päätteeksi kokoonnuimme Mediamylläreille, jossa suoritettiin kaikkien osallistujien kesken aivoterveellisten palkintojen arvonta ja pyysimme palautetta päivästä. Aika monen suusta kuuluikin toive, että toivottavasti tällaisia tullaan järjestämään pian uudelleen. Lämmin kiitos kaikille osallistujille, ilman teitä tästä päivästä ei olisi tullut näin mukava ja antoisa. Kiitos myös POP-pankille ja Mediamylläreille, että saimme käyttää teidän tilojanne päivän aikana.