NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Kiitoksia päättyvästä vuodesta 2017 ja hyvää alkavaa vuotta 2018.Kiitoksia päättyvästä vuodesta 2017 ja hyvää alkavaa vuotta 2018.

Kiitoksia päättyvästä vuodesta 2017 ja hyvää alkavaa vuotta 2018.

1.1.2018 Kyyjärven kunta / Eero Ylitalo

Isänmaamme 100-vuotisjuhlavuoden viimeinen päivä hämärtyy illaksi täällä Kyyjärven rannalla. Luonnollista on, että näin vuoden viimeisenä päivänä aatokset peilaavat menneisyyttä mutta luotsaavat myös tulevaisuutta.
Kyyjärvellä päättyvä vuosi on ollut vilkas tapahtumien vuosi. Se on myös merkittävien päätösten vuosi. Merkittävin asia alkavana vuonna 2018 tulee olemaan se, että kyyjärviset lapset voivat rientää sekä varhaiskasvatukseen että peruskoulutukseen uusiin moderneihin ja terveellisiin tiloihin

Vuoden vaihtuminen meille Sinikan kanssa on täällä Tukkirannassa järjestyksessään viides. Aikajanaa taaksepäin tarkasteltaessa meistä jokainen miettii, että miten vuodet ovat niin nopeasti menneet. Toisaalta tuo ajatuksenjuoksu kertoo siitä, että kulunut ajanjakso on ollut mieluisa. Meille se on ollut täällä Kyyjärvellä sitä.

Kunnanjohtajan roolissa olen saanut sekä nauttia että pohtia niiden merkityksellisten ja ennakkkoluulottomien päätösten seurauksista, joita Kyyjärvellä on tehty kahden viime vuosikymmenen perspektiivillä. Päätökset ovat olleet tosi rohkeita, kun suhteuttaa niitä kunnan kokoon. Mikä muu 1500 asukkaan kunta uskaltaisi rakentaa ison kauppakeskuksen ja ryhtyä metsästämään sinne maailmanlaajuisia brändejä kuten Marimekko, Iittala, Fiskars, Pentik jne? Rohkeutta osoitti myös onnistunut neuvottelu kansainvälisen energiayhtiön, Shellin kanssa sopimus, jolla kuntaa rakennettiin risteysalueen toimintaympäristö?


Viimeisin kunnan elinvoimaa ja asumisviihtyvyyttä kasvattava päätös oli uuden Nopolan koulukeskuksen rakentamispäätös .Sitä edelsi pitkä valmisteluvaihe, jossa arvioitiin talouden kantokyky ja ennen kaikkea kiinteistön toiminnallisuus. Henkilöstön ja päättäjien yhteistyöhakuisen työskentelyn tuloksena Kyyjärvelle on nyt kohoamassa uusi koulukeskus, joka on valmiina palvelemaan sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen tarpeita vuoden 2018 syyslukukauden alusta. 

Kyyjärven kunta ja kuntalaiset tulivat erityisesti viime vuonna valtakunnallisesti tunnetuksi yhteisönä, joka omasi taidon asennemuutokseen tarpeen vaatiessa. Lähimmäisen hätä ja avuntarve eivät antaneet sijaa itsekkyydelle ja täällä pienessä kunnassa löytyi esimerkillinen tahtotila omaan vastuunkantoon.
Päättyvän vuoden aikana turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt ja valitettavasti myönteisiä oleskelulupia Kyyjärvellä oleskeleville pakolaisille on tullut niin harvakseen, että kotouttamiskoulutusta ei valtiovallan toimesta ole voitu tänne järjestää ja työllistymismahdollisuuksista huolimatta luvan saaneet ovat joutuneet muuttamaan isompiin keskuksiin. Tämä on harmillista sekä kunnan väestökehityksen/rakenteen että myös yritysten työvoiman saatavuuden kannalta.
Kunnan taholta on toimittu aktiivisesti  työperäisen oleskeluluvan mahdollistamiseksi tänne saapuneille turvapaikanhakijoille, mutta ongelmaksi siinä on muodostumassa valtakunnan tasoon määritelty ansiotaso. Olemme esittäneet ansiotasojen alueellistamista, mutta joulun alla tuli sisäministeriöstä tieto, että esityksemme ei ole siellä myötätuulessa.

Vuoden aikana on muistettu, kunnioitettu ja juhlistettu monella tapaa vapauttamme ja itsenäisyyttämme. Sankariuhrit, sotiemme veteraanit, lotat sekä kotirintamanaiset ovat aiheellisesti nostettu esille vapautemme takaajina.


Kyyjärvellä Isänmaamme juhlavuotta huomioitiin eritavoin. Kolmannen sektorin toimijat olivat aktiivisia asian suhteen mm. liikunnan saralla. Kunnan toimesta oli tavoitteena saada aikaiseksi tapahtumaa, jossa kaikille kuntalaisille olisi postilaatikkoon kilahtanut henkilökohtainen linnanjuhlakutsu. Ideamme sai laajaa ulkisuutta valtakunnallisesti esim. YLE:n kanavalla, mutta apurahoista päättänyt työryhmä ei sille lämmennyt. Maakuntajohtaja Tapani Mattilan viranhaltijapäätöksellä saimme 10 % anotusta summasta, ja sen avuin järjestimme linnanjuhlat sotiemme veteraaneille, Nopolan koulun oppilaille, kunnan henkilöstölle sekä kunnan luottamushenkilöstölle. Linnanjuhlat järjestettiin Mikojanin linnassa Itsenäisyyspäivän aattona 5.12.2017. Ne onnistuivat erinomaisesti ja erityisesti ilahdutti se kotien arvokas suhtautuminen tilaisuuteen, joka näkyi lasten pukeutumisessa ja asenteissa tilaisuutta kohtaan. Juhla yhdessä henkilökohtaisten kutsukorttien kera antaa toivon mukaan osallistujille hienon muiston Isänmaamme juhlavuodesta.

Varsinaisen itsenäisyyspäivän juhlaa vietettiin Kyyjärven kirkossa. Jumalanpalveluksen jälkeen tehtiin hieno kunniakäynti sankarihaudoille. Nopolan koulun oppilaat laskivat jokaiselle 73 sankarihaudalle havuseppeleen, jonka ahkerat kuntalaiset olivat edellisellä viikolla talkoilleet Kaunis Kyyjärvi ry:n aloitteesta. Kunniakäynnin jälkeen vietettiin kirkkosalissa erittäin arvokas juhlatilaisuus, joka sisällöllään teki kunniaa veteraanisukupolven uhrauksille ja vapaudellemme.

Päättyvä vuosi on ollut Isänmaamme juhlavuosi. Huomenna alkava vuosi on puolestaan kotikuntamme juhlavuosi. Joulukuun 14. päivä 2018 tulee päivälleen kuluneeksi 90 vuotta kun silloinen 15 jäseninen, pelkästään miehistä koostuva valtuusto piti ensimmäisen kokouksensa Kyyjärven seurojen talolla. Jo näin heti vuoden alussa meidän on hyvä ideoida eri keinoja, millä juhlistamme rakkaan kotikuntamme tasavuosia.


Hieno sattuma sinällään on, että juuri tulevana vuonna meille tarjoutuu mahdollisuus ottaa käyttöön uusi, moderni ja terve koulukiinteistö, joka mahdollistaa sekä perusopetuksen että varhaiskasvatuksen palaamisen normaaliin toimintaa väliaikaisista tiloista. Nuo väliaikaisratkaisut ovat olleet varsin vaativia sekä talous että ennen muuta henkilöstön jaksamisen näkökulmasta. On ollut hienoa havaita, että poikkeukselliset olosuhteet eivät ole vieneet henkilöstön työmotivaatiota, vaan eteen tulleet ongelmat on otettu vastaan ratkaisuhakuisesti ja toimintaa sopeutettu olosuhteiden mukaan. Tästä on syytä jo tässä vaiheessa antaa henkilöstölle kiitos ja toivoa voimia vielä kevään loppusuoralle.


Kunnanvaltuuston hyväksymässä talousarviossa on päätetty panostaa kuntastrategian rakenteen osalta elinvoimaan ja yhteisöllisyyteen. Elinkeinotoiminnan osalta yhteistyö Kannonkosken kunnan kanssa on päättyvän vuoden aikana ottanut ensiaskeleitaan. Tässä vaiheessa on vaikea arvioida sen tuloksellisuutta, mutta tuuli näyttäisi olevan sillä saralla myötäinen. Yhteisen elinkeino-ohjelman työstäminen käynnistetään heti vuoden alussa.

Yhteisöllisyyden osalta kuntastrategiassa on tarkoitus valmistautua tulevaisuuden kunnan rooliin sen jälkeen, kun sote- ja maakuntauudistus astunee voimaan 2020. Kuntien vastuulle on uudistuksen jälkeen jäämässä mielestäni juuri ne toiminnot, joissa kyyjärvisten yhteisöllisyys on menestystekijä. Uusi koulu, erinomaiset liikuntapaikat, aktiivinen kulttuuriharrastus, kolmannen sektorin toiminta ja ennen kaikkea yhdessä tekemisen tahto ovat elementtejä, joista huomisen kunnan tukipilarit ovat kasattavissa. Tulevan vuoden aikana tullaan erityisesti kuulemaan kuntalaisten näkemyksiä heidän toiveistaan, ajatuksistaan ja tahtotilastaan entistä viihtyisämmän ja elinvoimaisemman kotikunnan luomiseen. Kunta on solminut yhteistyösopimuksen MSL:n kanssa ja kuntalaiskuulemisen suhteen tullaan toteuttamaan vuoden aikana mielenkiintoisia aktiviteetteja.

Eräänlainen yhteisöllisyyden ponnistus on helmikuun 17. päivä 2018 Kyyjärvellä järjestettävä Keski-Suomen maakuntaviesti. Se hiihdetään legendaarisissa Harsunkankaan maastoissa. Tapahtuma on kokoluokaltaan jo sen verran suuri, että maakunnan pienet kunnat eivät ole viime vuosina enää uskaltautuneet ottamaan siitä järjestelyvastuuta. Kyyjärvisten aktiivisuus ja yhteisöllisyys antoivat kuitenkin perusteet sille, että otimme vastataksemme tapahtuman järjestämisen kuntamme juhlavuonna. Olen vakuuttunut siitä, että pystymme vastaamaan myös tähän haasteeseen ja osoittamaan myös tällä tapahtumalla Kyyjärven kunnan elinvoimaisuuden ja olemassaolon oikeutuksen.

Haluamme Sinikan kanssa täältä Tukkirannasta kiittää kaikkia kuntalaisia ja yhteistyötahoja päättyvästä vuodesta 2017. Toivomme yhteistyön ja yhteisöllisyyden jatkuvan ja vahvistuvan myös tulevana vuonna 2018.


Yhteistyöterveisin


Eero Ylitalo
Kunnanjohtaja