NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Neljän koon tarinatalkoot ovat kaiken koon ihmisilleNeljän koon tarinatalkoot ovat kaiken koon ihmisille

Neljän koon tarinatalkoot ovat kaiken koon ihmisille

23.9.2018 Neljän koon tarinatalkoot Irma Hirsjärvi

Pukkaako tekstiä? Kiusaako kynäily? Maanantaina 24.9. ja tiistaina 25.9. kokoontuvat ensimmäistä kertaa kirjoittajaryhmät Karstulassa, Kannonkoskella, Kivijärvellä ja Kyyjärvellä yhteisen projektin puitteissa. Neljän koon tarinatalkoot on kuntien yhteinen hanke, johon jo nyt näyttää olevan tulossa monenlaista kirjoittamista.

Neljän koon tarinatalkoiden tavoitteena on koota yhteen alueella olevia kirjoittajia, kerätä tarinaperinnettä, tukea kunkin omaa kirjoittamista ja meneillään olevia tekstiprojekteja. Mukaan toivotaan kaikenikäisiä, eikä genrellä tai tyylilajilla ole väliä. Joka tapaamisella puhutaan lyhyesti kirjoittamisen kikkakolmosista johdatellen sanataiteen saloihin ja muuten pääasiallisesti käsitellään osallistujien tekstejä yhdessä ja erikseen.

Tekstejä ei ole tarkoitus kerätä pöytälaatikkoon, vaan niille on jo soviteltu julkaisukanavia. Syksyllä 2019 tulossa on kirjoittajaryhmien yhteinen antologia, mutta muutakin on luvassa. Kirjoittajia rohkaistaan esiintymään, ja suunnitteilla on monenlaisia yllätysesiintymisiä. Keväällä 2019 tulossa on Kolmen Kovatasoisen Kirjailijan Kiertueet kaikkiin kuntiin.

Neljän koon teemalla mennään myös nuorten kesäleireillä, joita järjestetään kaksi 11-16 -vuotiaille. Kesäleireillä 2019 kirjoitetaan ja puhutaan teksteistä yötäpäivää, ja tutustutaan mm. poetry slamiin ja stand-up-komiikkaan.

Hanke jatkuu vuoden 2019 loppuun saakka, ja siihen palkattu sanataideohjaaja Irma Hirsjärvi Jyväskylästä. Hän on ensimmäisestä ammatiltaan kirjastovirkailija, kulttuurin ja kirjoittamisen sekatyöläinen, joka on tehnyt tutkijan työn lisäksi mm. maakunnan kulttuurin kehittämishankkeita ja ollut mukana Keski-Suomen kirjailijoiden monivuotisessa Baltic Ring-hankkeessa.

Irma Hirsjärvi on opettanut mm. Jyväskylän avoimen yliopiston kirjoittajakoulutuksessa, ja tehnyt erilaisia kirjoittaja- ja tekstiprojekteja, kuten Kummallisen kirjoittajat kirjoittajaoppaan yhtenä toimittajana. Hirsjärvi oli mukana tuomassa Euroopan suurimpiin kuuluvan tieteis- ja fantasiakirjallisuuden tapahtuman, Finncon-tapahtuman osaksi Jyväskylä Kesää. Eipä siis yllättävää, että ensimmäinen lupaus kevään kirjailijavieraaksi tuli Magdaleena Hailta, joka kuuluu vankan suosion saavuttaneisiin uusiin nuortenkirjailijoihin. Turkulaisen kirjailijan juuret ovat Keski-Suomessa, ja sehän sopii hyvin tähän projektiin.

Ryhmien aikataulua mallataan nyt ensimmäisissä tapaamisissa, mutta mukaan pääsee myöhemminkin, ja uusia ryhmiä on mahdollista muodostaa myös kylille. 

Neljän koon kirjoittajaryhmät kokoontuvat ensimmäisen kerran seuraavasti:
Maanantai 24.9.
Kannonkosken nuorisotalo klo 15.30
Kivijärven kirjasto klo 18.30
Tiistai 25.9.
Karstulan Himmeli klo 16.30
Kyyjärven kirjasto klo 19.00

Yhteystiedot
FT, Irma Hirsjärvi, sanataideopettaja 0505915461 hirsjarvi@gmail.com