NopolaNews 1.0 (2005 - 2012)
 
Leader-rahoitusta saaneet maaseudun uudet yritykset menestyvät koko maan keskivertoyrityksiä paremminLeader-rahoitusta saaneet maaseudun uudet yritykset menestyvät koko maan keskivertoyrityksiä paremmin

Leader-rahoitusta saaneet maaseudun uudet yritykset menestyvät koko maan keskivertoyrityksiä paremmin

3.9.2019 Kyyjärven Mediamyllärit ry. Jenni Tiainen / Veikko Huumarkangas

Selvityksen mukaan Leader-rahoitusta saaneet maaseudun yritykset menestyvät koko maan keskivertoyrityksiä paremmin. Yli neljä viidestä Leader-rahoitusta saaneesta tuoreesta yrityksestä oli viiden vuoden jälkeen yhä toiminnassa. Valtakunnallisesti keskimäärin joka toinen uusi yritys ajautuu yritystoiminnan lopettamiseen jo viiden ensimmäisen vuoden aikana.

Suomen Leader-ryhmien tekemässä selvityksessä tarkasteltiin vuosina 2007-2013 Leader-yritysrahoitusta ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen saaneita aloittavia yrityksiä. Rahoitusta saaneista alkavista yrityksistä toiminnassa on vuonna 2019 edelleen noin 88 prosenttia.

  • - Vaikuttaisi siltä, että Leader-rahoitus antaa yrityksille merkittävän sykäyksen toimintaan. Yritysten kasvu ja työllistäminen kertoo myös siitä, että paikallisesti on osattu tukea juuri niitä yrityksiä, joiden tuotteille ja palveluille on ollut kysyntää, sanoo Leader Viisarin toiminnanjohtaja Marja Salonen.

Selvityksessä havaittiin, että jo pienillä investoinneilla syntyy uusia työpaikkoja. Yksi Leader-rahoituksella syntynyt työpaikka maaseudun pienyritykseen maksoi noin 5800 euroa julkisia varoja. Työpaikat syntyivät, kun yrittäjät saivat tukea ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen ja ryhtyivät työnantajiksi. Suomalaisten mediaaniansiolla laskettuna julkinen panos työpaikan syntyyn palautuu verotuloina noin kymmenessä kuukaudessa.

Kehittämisyhtiö Witaksen toimitusjohtaja Tapani Laitisen mukaan Leader-ryhmien myöntämällä yritysrahoituksella on ehdottomasti tärkeä paikka muiden rahoitusvälineiden joukossa. 

  • - Etenkin maaseudun pienimmille yrityksille Leader-rahoitus on tärkeä toiminnan säilymisen ja kehittymisen kannalta. Kun yritys investoi, tapahtuu aina jonkinlaista kehitystä. Parhaimmassa tapauksessa se johtaa uusien työpaikkojen syntymiseen, mutta myös vanhojen työpaikkojen säilymiseen. Uskon, että yritystukien myötä syntyy myös pitkäaikaisia vaikutuksia, sanoo Laitinen.
  • - Yrityksiltä nouseviin tarpeisiin pyrimme itsekin jatkuvasti vastaamaan ja hyödynnämme siinä muun muassa maaseuturahoitusta. Meillä on parhaillaankin useampia yritysten yhteistyöhön liittyviä hankkeita käynnissä.

Leader-rahoituksella tuetaan tällä ohjelmakaudella maaseudun yrityksiä muun muassa uusissa investoinneissa. Investointien myötä liikevaihto usein kasvaa, minkä seurauksena yritykset pystyvät työllistämään uusia työntekijöitä. Yritykset voivat hakea rahoitusta paikalliselta Leader-ryhmältä, jonka hallitus tekee rahoituspäätöksen. Rahoitusta myönnetään Suomen 54 Leader-ryhmässä, jotka kattavat maantieteellisesti koko Suomen. Keski-Suomi on kokonaan rahoituksen piirissä pois lukien Jyväskylän ja Äänekosken ydinkeskusta-alueet.

Lisää esimerkkejä maaseuturahoitusta hyödyntäneistä keskisuomalaisista yrityksistä

Fakta: Leader-rahoituksen vauhdittamana suomalaiselle maaseudulle perustetaan vuosittain noin 120 yritystä. Vuosina 2015-2018 Suomessa on myönnetty 498 alkavan yrityksen perustamis- ja investointitukea. Perustamistuella yrittäjä voi ostaa asiantuntija- ja neuvontapalveluita saadakseen yritykselle paremmat kasvun edellytykset heti toiminnan alussa. 

Lisätiedot:

Leader Viisari

(Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Pihtipudas, Saarijärvi, Viitasaari ja Äänekoski)

Toiminnanjohtaja Marja Salonen, 0400 418 055

Lähde: Aloittaneet ja lopettaneet yritykset 2016, Tilastokeskus http://www.stat.fi/til/aly/2016/aly_2016_2017-10-31_fi.pdf (liitetaulukko 5)