Kyyjärven verkkolehti | maaliskuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn EnglishBlogit

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Katso lisäkuvat   

MTK-Kyyjärven kevätkokous

12.3.2009 Hannu Kainu/ Irma Mäkelä/ Mediamyllärit

MTK-Kyyjärvi piti kevätkokouksensa Paletin kokoustiloissa keskiviikkona 11.3.09

Kokouksen alussa yhdistys muisti vuonna 2008 tilanpidon aloittaneita nuoria maatalousyrittäjiä lahjoittamalla heille Railianneli Väisäsen maalamat maatalousaiheiset kellot.

Sukupolvenvaihdoksia Kyyjärvellä tehtiin v. 2008 kaksi kappaletta, jolloin uusina maatalousyrittäjinä aloittivat Jukka Salama sekä Antti Tuukkanen. On hienoa todeta, että vielä löytyy rohkeutta ja kykyä ottaa vastaan se haaste mitä maatalousyrittäminen tämän päivän Suomessa merkitsee ja jatkaa sitä sukupolvien ketjua, mikä usein voi olla jatkunut vuosikymmeniä tai vuosisatoja, kuten yhdistyksen puheenjohtaja Hannu Kainu onnittelupuheessaan lausui.

Tilinpäätöksen käsittelyn jälkeen kokous kuuli MTK- Keski-Suomen liiton toiminnanjohtaja Juha Lappalaisen kokousesitelmän, jossa hän kävi läpi viime kuukausien maatalouspolitiikassa tapahtuneita muutoksia sekä tulevaisuuden uusia haasteita.

Merkittävimmät maatalouspolitiikan tapahtumat viime vuonna olivat EU:n yhteisen maatalouspolitiikan terveystarkastus ja jonka seurauksena osa tuotantoon sidotuista tuista irroitettiin tuotannosta ja maksetaan suorana tukena pellon kautta. Se johtaa tukien pienenemiseen ja vaihtelut tilojen välillä , verrattuna entiseen kasvaa.

Toinen merkittävä muutos oli pohjoisen tuen, eli ns. 142 tuen tarkastelu ja sen perusteella tehtävä kansallisen tuen päätös. Tässä yhteydessä yksimahaisten ( siat, siipikarja) tuet irroitettiin tuotannosta ja ainoastaan maidolle voidaan maksaa tuotekohtaista tukea.

Kansallisen tuen ratkaisun yhteydessä yksimahaisten tukea alennettiin. Maitomarkkinoiden rajut hintavaihtelut sekä maidon tuonti Ruotsista herättivät ansaittua keskustelua. Kun tähän lisätään kaavoituksen, lomituksen, maaseutuhallinnon, ympäristöterveydenhuollon, jonka sisään kuuluu eläinlääkintä, sekä vesien suojelu niin voidaan todeta, että etujärjestöllä niin kunta, maakunta kuin valtakunnan ja EU:n tasolla riittää tehtävää.