Kyyjärven verkkolehti | elokuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn EnglishBlogitVasen valikko

Yhteistyökumppaneille logopaikka. Valitse yrityksellesi sopiva aihealue ja varaa paikkasi heti !

Osuuskunnan uutisia

20.8.2009 Janne Pulkkinen

Nopolan Kylätalkkarit Osuuskunta haku sosiaalisten yritysten rekisteriin on hyväksytty.

Työ- ja elinkeinoministeriö on käsitellyt osuuskunnan 17.7.2009 jättämän hakemuksen sosiaalisten yritysten rekisteriin merkitsemisestä ja hyväksynyt sen. Osuuskunta merkitään rekisteriin 13.8.2009 alkaen. Ministeriön päätöksessä mainitaan, kuinka sosiaalisen yrityksen toimintatavoitteena on työllistää heikossa työmarkkina-asemassa olevia.

Huhtikuu alussa aloitettu suunnitteluprojekti Witas Oy:n TEHO2 projektin Kari Lintusen ja Jussi Hytösen kanssa konkretisoituu nyt tähän päätökseen. Ensimmäinen askel oli osuuskunnan perustaminen 22.5 ja siitä suuri kiitos rohkeille perustajajäsenille, joiden piti luottaa tähän uuteen ideaan, mitä ei tämän muotoisena oltu kokeiltu muualla. Siis sosiaalinen yritys osuuskuntamuotoisena. Sosiaalisia yrityksiä on kyllä perustettu Suomeen lukuisia. Kuitenkin kehityksen jarruna on monasti ollut päättäjien ja viranomaisten tiedon puute päätöksen teossa.

Siksi ensiarvoisen tärkeä rooli asettuukin niiden organisaatioiden harteille, jotka jakavat tietoa. Witas Oy ja Vates säätiö ovat hyviä esimerkkejä siinä työssä. He ovat ymmärtäneet roolinsa oikein ja jakavat tietoa kaikille tahoille, joista muodostuu onnistunut projekti.

1. Työllisyysprojekteille jotka uurastavat käytännön toimien kanssa ja työllistävät vaikeassa työllisyystilanteessa olevia. Tässä tapauksessa osuuskunta.

2. Kuntapäättäjille jaetaan informaatiota siitä, mitä apua on saatavissa ja miten työttömien työllistäminen auttaa kunnan talouden hallinnassa. Monesti päättäjien näkyvillä ovat vain kustannukset, jotka muodostuvat työllistämistoimista. Sen auki laskeminen, miten työllistyneen verotulot, kasvanut ostovoima, sekä muiden kunnan maksuvelvotteiden pieneminen ja miten kokonaisuudessaan tuo panostus palauttaa investoidut rahat takaisin korkojen kera.

3. Organisaatiot jotka jakavat avustuksia ja eduskunnan valmistelevat virkamiehet. He tarvitsevat asiantuntijatietoa niin kenttätasolta, kuin kuntapäättäjiltä miten erilaiset valmisteilla olevat lait todellisuudessa vaikuttavat kuntatalouteen, kuten myös tavallisen kaduntallaajan arkeen.

Jokaisessa onnistuneessa projektissa on kiitoksen paikka kaikille näille. Osuuskunnan perustaminen on hyvä esimerkki.

Witas Oy:n kanssa rakennettiin suunnitelma ja osuuskunnan perusrunko. Vates säätiön kautta koulutettiin ydin henkilöt sosiaalisten yritysten tukiviidakon kiemuroihin. Kyyjärven kehitys yhtiö ja kunnan hallitus päättivät antaa tukensa alkavalle projektille. Projektisuunnittelu toteutettiin huhti-toukokuussa Kehitys Oy:n alla. Lisäksi myönnettiin 20000€ avustus osuuskunnan käynnistämiseen.

Tämän jälkeen yhdessä kunnan edustajien ja Witas Oy edustajan kanssa esiteltiin hanke TE-keskukselle, joka heinäkuulle kirjatulla päätöksellä lähti mukaan Nopolan Kylätalkkarit Osuuskunnan käynnistämiseen kahden vuoden hankkeella. Nyt Työ- ja elinkeinoministeriö 13.8 kirjatulla päätöksellä myöntää osuuskunnalle sosiaalisen yrityksen statuksen. Lisäksi kunnanvaltuusto myönsi takauksen toiminnan välirahoitukseen.

Osuuskunnan puolesta kiitän kaikkia ennakkoluulottomia päättäjiä ja kuntalaisia jotka ovat panoksellaan osallistuneet hankkeen käynnistämiseen. Kiitos myös konsulteille Witas Oy:ssä, Vates säätiössä sekä Muuramen työpajan Tuija Hämäläiselle osuuskunnan sääntöjen laatimisessa. Kiitokset myös Äänekosken, Saarijärven ja Karstulan TE-toimistojen henkilöille heidän tuestaan ja neuvoistaan projektissa. Ja tietenkin Keski-Suomen TE-keskus ja Työ- ja elinkeinoministeriö.

Nyt osuuskunnassa työskentelee 11 työsuhteessa ja nyt jo yli 30 osuuskunnan jäsentä. Osuuskunnan kauppa on saanut iloisen vastaanoton ja nettikauppamme on jo kalkkiviivoilla. Myös positiivinen julkisuus, joka on langennut projektillemme antaa voimia jatkaa hankalasta kansallisesta ja kansainvälisestä taloustilanteesta huolimatta.

Haluan toivottaa työntäyteisiä työpäiviä työntekijöillemme ja kiitos hienosta panoksestanne.

Nopolan Kylätalkkarit Osuuskunta

Janne Pulkkinen toiminnanvetäjä