Kyyjärven verkkolehti | joulukuu 2009
EtusivuPääkirjoitusTapahtumatNettiradioNetti-tv1InfoPalauteYritykset ja palvelutIn EnglishBlogit

Katso lisäkuvat   

Anna Tarvainen saateltiin haudan lepoon

19.12.2009 Olavi Vallivaara

Anna Tarvainen siunattiin Kyyjärven kappelissa lauantaina 19.12.2009. Hautauksen jälkeen muistotilaisuutta vietettiin Kivirannassa.

Anna Tarvainen e. Saukko syntyi Hokkalassa 25.6.1925. Hokkala kuului tuohon aikaan Alajärveen. Hän varttui suuren sisarussarjan keskellä. Äiti kuoli hänen ollessa 13 vuotias. Vuonna 1944 Anna solmi avioliiton Hannes Tarvaisen kanssa. Hanneksen palattua Lapin sodasta alkoi yhteinen elämä Riihimäen Riihiahossa. Avioliitosta syntyivät lapset: Reijo, Irmeli, Mauno, Hannele, Suvi ja Kalevi. Riihimäestä oli pitkät etäisyydet ja huonot tieyhteydet vielä pitkään sodan jälkeen. Naapurin mummo ja Hannes puoliso toimivat kätilöinä. Riihiahoon rakennettiin uusi koti, viljeltiin maata ja Anna hoiti perheen lisäksi karjaa. Hannes oli töissä kodin ulkopuolella. Ruoka saatiin omalta pellolta, navetasta ja Hannes metsästi ja kalasti läheisessä Sarantajärvessä. Etäisyyksistä huolimatta Riihimäessä oli elämää: naapurissa oli lapsia, vierailtiin hevosilla naapureissa niin Aholassa, Kontiossa kuin Leppäahossa ja muualla. Lähin naapuri Riihimäessä oli Hukan perhe, johon oltiin yhteydessä lähes päivittäin. Tie Nurmijoelle valmistui 1950-luvun lopulla. Lasten oli lähdettävä kouluun jo aamuhämärissä. Öljylampun syrjäytti kaasuvalot 1960-luvun alussa ja sähköt saatiin Riihimäkeen vasta vuonna 1978. Hannes puoliso kuoli vuonna 1978. Anna muutti Tornioon, jossa asui kuusi vuotta. Kolmetoista vuotta hän asui Vehkaperällä ja lopuksi Kyyjärvellä. Kivirannassa hän oli elämänsä kuusi viimeistä vuotta. Anna nukkui pois Karstulan sairaalassa itsenäisyyspäivänä 6.12.2009.

 Anna oli luonteeltaan iloinen, huumorintajuinen ja seurallinen. Hänellä oli paljon ystäviä. Annaa jäivät kaipaamaan lapset ja lastenlapset perheineen, sukulaiset ja ystävät.

Siunauksen toimitti khra Olavi Vallivaara ja kanttorina toimi Minna Erkkilä. Muistotilaisuudessa Matti Lipasti ja Minna Erkkilä esittivät yksinlaulua, adressit lukivat lastenlapset: Satu Varvikko ja Tanja Tyynelä. Kirkkoherra puhui ja yhdessä laulettiin virsiä.